Suudi Arabistan, Katar, BAE ve Ürdün’den İsrailli Bakan Ben-Gvir’in Mescid-i Aksa’ya baskınına kınama

Suudi Arabistan, Katar, BAE ve Ürdün İsrail’in Mescid-i Aksa’ya Baskınını Kınadı

Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Ürdün, İsrail’in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir’in işgal altındaki Kudüs’te bulunan Mescid-i Aksa’ya baskın düzenlemesini kınadı. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı, Ben-Gvir’in Mescid-i Aksa avlusuna baskın yapması ve İsrail güçlerinin Suriye’nin güneyine saldırısı da dahil olmak üzere devam eden İsrail ihlallerinin reddedildiğini ve kınandığını açıkladı.

Katar Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Mescid-i Aksa’ya yapılan baskının en güçlü ifadelerle kınandığı belirtildi. BAE Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada da Ben-Gvir’in Mescid-i Aksa’ya baskınının kabul edilemez provokatif bir adım olduğu vurgulandı. Ürdün Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada da Ben-Gvir’in Mescid-i Aksa’ya baskınının kabul edilemez provokatif bir adım olduğu belirtildi.

İsrail’in Mescid-i Aksa’daki sistematik uygulamalarının, dünya çapındaki Müslümanların duygularının açık bir ihlali ve provokasyonu temsil ettiği kaydedilen açıklamalarda, Suriye’deki askeri operasyonların devamının Suriye’nin güvenlik ve istikrarını yeniden kazanma şansını daha da sabote etme girişimleri olarak nitelendirildi.

Mescid-i Aksa’ya İlişkin Statüko

Ürdün, 1994’te İsrail ile imzaladığı Vadi Araba Anlaşması uyarınca Kudüs’teki dini işlerden sorumlu ülke olarak kabul ediliyor. Yine 2013’te Ürdün Kralı 2. Abdullah ile Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas arasında imzalanan anlaşmaya göre, Kudüs ve oradaki kutsal mekanların savunulması ve vesayet hakkı da Ürdün’e verildi. Anlaşmaya göre Mescid-i Aksa; Ürdün Vakıflar, İslami İşler ve Mukaddesat Bakanlığına bağlı Kudüs İslami Vakıflar İdaresinin himayesinde bulunuyor.

Related Posts

BM Genel Sekreteri: İsrail hesap vermeli

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, New York’taki BM binasında gazetecilerin sorularını yanıtladı. İsrailli askerlerin silahsız Filistinlileri öldürme talimatı aldığına dair haberler olduğu hatırlatılarak, bu çerçevede artık …

Elon Musk, Lübnan Cumhurbaşkanı ile telefonda görüştü; Beyrut’a Starlink mi götürülecek?

Elon Musk, Lübnan Cumhurbaşkanı ile telefonda görüştü; Beyrut’a Starlink mi götürülecek?

28 Yıl Sonra filminin iPhone ile çekilme sebebi ortaya çıktı

Yönetmen Danny Boyle, 28 Yıl Sonra filminin çekimlerinde profesyonel kameralar yerine iPhone kullanma sebebini açıkladı.

7 ilde casusluk soruşturması: 10 kişi tutuklandı

İstanbul Emniyeti Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Ticaret Bakanlığı müfettişleriyle birlikte yürütülen çalışmalar kapsamında, bakanlık sistemlerinde ticari sır niteliğindeki ithalat ve ihracat verilerinin usulsüz şekilde dışarı sızdırıldığını tespit etti.

Eminağaoğlu’ndan ‘mutlak butlan’ ve ‘Kılıçdaroğlu’ açıklaması: Karar çıksa da önceki yönetim partinin başına geçemez

Eski Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, CHP’ye yönelik “kurultay” davasından “mutlak butlan” kararı çıkması halinde sürecin hukuki olarak nasıl ilerleyebileceğini anlattı.

CHP’de Kılıçdaroğlu ayaklanması: Partimizin harim-i ismetinde boğulacaklar

CHP’de kurultay davasının görüleceği 30 Haziran öncesi parti içi dengeler yeniden gerildi. Eski Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na övgüler düzen ve destek veren bazı CHP’li milletvekilleri, sosyal medya üzerinden Genel Merkez’e ve Genel Başkan Özgür Özel’e açıkça bayrak açtı. CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat yaptığı paylaşımda Kılıçdaroğlu’na saldıranların siyasi anlamda partilerinin harim-i ismetinde boğulacağını ifade ederken, CHP’li vekiller Kılıçdaroğlu’na yönelik saldırılar karşısında susmayacaklarını vurguladı.