Bakırköy’de açılan ‘Ben Kolay Ölmem’ adlı sergi gazete manşetlerinden oluşuyor: Hüzünlü koleksiyon

İspirtohane Kültür Merkezi’nden Duygusal Sergi: “Ben Kolay Ölmem”

İstanbul Bakırköy’de bulunan İspirtohane Kültür Merkezi’nde, koleksiyoner A. İlhan Gülek’in arşivinden derlenen “Ben Kolay Ölmem” adlı sergi, sanatseverlerle buluştu. Bu duygusal sergi, 90’lı yıllarda Atatürkçü aydınlara yönelik gerçekleştirilen karanlık suikastların manşetlerini taşıyan orijinal gazetelerden oluşmaktadır. Biz de Gülek ile sergi hakkında konuştuk.

Serginin Önemi ve Güleğin Yorumu

“Bu koleksiyon benim en hüzünlü ve en acı veren koleksiyonum” diyen Gülek, lise yıllarından bu yana Cumhuriyet gazetesini takip ettiğini ve her gün düzenli olarak satın aldığını belirtiyor. Serginin ilk gazetesi, lisedeyken çıktığı ilk ders boykotunu tetikleyen Prof. Cavit Orhan Tütengil’in suikast haberini içermektedir. Bu olay, Gülek’in koleksiyonu oluşturmaya başlamasına yol açmıştır. Gülek, aydınların 12 Eylül 1980 öncesinde darbeye zemin hazırlanması adına sağ-sol çatışması kılıfı altında nasıl öldürüldüklerine dikkat çekerek, serginin önemini vurgulamaktadır.

Gülek, koleksiyonunun büyümesinden korktuğunu ifade ederken, dileğinin koleksiyondaki gazete sayısının artmaması olduğunu belirtiyor. Sergide en çok yer alan gazetelerin Cumhuriyet gazeteleri olmasının da ayrı bir anlam taşıdığını ekliyor. Serginin amacının, Kuvayı Milliyecilerin mücadelesini anlatmak ve şehitlerimizin unutulmamasını sağlamak olduğunu düşünüyor.

Serginin Oluşum Süreci ve Amacı

Gülek, bu yıl ilk defa orijinal gazetelerden oluşan “Ben Ölmedim Ki” adlı sergiyi hazırladığını belirtiyor. Sergiyi Bakırköy Belediye Başkanı Ayşegül Ovalıoğlu’nun desteğiyle birlikte açmışlar. Aynı zamanda Gülek’in koleksiyonundan oluşan “Gazetelerle Devrim Şehitleri” sergisi de ADD Kadıköy Şubesi tarafından Caddebostan Kültür Merkezi’nde ziyarete açılmış.

Sergide Uğur Mumcu’dan Bahriye Üçok’a, Ahmet Taner Kışlalı’dan Turan Dursun’a kadar birçok vatanseverin suikast haberleri yer almakta. Serginin ziyaretçilere, geçmişte yaşanan olayları hatırlatma ve unutturmama amacı güttüğünü belirten Gülek, serginin büyük ilgi gördüğünü söylüyor.

Gülek’in ifadesine göre, serginin amacı, Kuvayı Milliyecilerin mücadelesini anlatmak ve şehitlerimizin hatırasını yaşatmaktır. Gülek, elinde bulundurduğu gazetelerin sayısının artmamasını dilediğini dile getiriyor. Bu sergi sayesinde, yaşanmış tarihi olayların genç nesillere aktarılması ve unutulmaması hedeflenmektedir.

Related Posts

Beyaz Toros olayı nedir? Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da vurguladığı Beyaz Toros ne anlama geliyor?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İstişare ve Değerlendirme Toplantısı kapsamında PKK’nın silah bırakmasıyla ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Konuşmasında Beyaz Toroslara da değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu demeçlerinin ardından Beyaz Toros ifadesi merak konusu oldu. Beyaz Toros, Türkiye’nin 1990’lı yıllarında özellikle Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde yaşanan faili meçhul cinayetler, zorla kaybetmeler ve insan hakları ihlalleriyle özdeşleşmiş beyaz renkteki Renault Toros marka araçlara verilen isimdir. Bu araçlar, genellikle sivil kıyafetli kişilerce kullanılmış ve insanları zorla bindirip kaybettikleri iddialarıyla anılmıştır. İşte, Beyaz Toros olayı hakkında detaylı bilgiler

LGS TERCİH ROBOTU 2025 | E-Okul lise tercih kılavuzu ile LGS tercihleri nasıl yapılır? 2025 Lise tercih robotu bilgileri

LGS tercih robotu aracılığıyla gerçekleştirilecek olan lise tercih ekranı MEB.gov.tr üzerinden erişime açılacak. LGS tercih robotu, 14 Temmuz 2025 itibariyle başlayacak ve 24 Temmuz’da sona erecek olan tercih süresince en büyük yardımcı olacak. Yüzdelik dilimler konusunda geçtiğimiz yılın verileri ile karşılaştırma yapma imkanı tanıyacak olan LGS tercih robotu, kontenjanlar konusunda da bilgi verecek. Diğer taraftan bu yıl depremden etkilenen öğrenciler için sağlanan ek kontenjan da LGS tercih robotu üzerinden görüntülenebilecek. Peki, LGS tercihleri nasıl yapılır, kaç tercih hakkı var? İşte, 2025 LGS tercih kılavuzu ve lise tercih robotu hakkında detaylı bilgiler

2025 MEB AGS ne zaman? AGS-ÖABT sınav süresi kaç dakika? AGS sınav sonçları ne zaman açıklanacak?

Milli Eğitim Bakanlığı Akademi Giriş Sınavı’nın (AGS) ayrıntıları belli oldu. Peki, 2025 MEB AGS ne zaman? AGS-ÖABT sınav süresi kaç dakika? AGS sınav sonçları ne zaman açıklanacak?

Milli Eğitim Bakanı Tekin yanıtladı: 4 yıllık zorunlu lise eğitimi 2 yıla düşecek mi?

Milli Eğitim Bakanı Tekin yanıtladı: 4 yıllık zorunlu lise eğitimi 2 yıla düşecek mi?

SON DAKİKA DEPREM Mİ OLDU? ?SON DEPREMLER AFAD VE KANDİLLİ RASATHANESİ 3 TEMMUZ 2025- CANLI VE ANLIK LİSTESİ || Az önce deprem mi oldu – son dakika? En son deprem nerede oldu, kaç şiddetinde?

Son dakika deprem mi oldu sorusu bulunduğu il ve çevre illerden sarsıntı hisseden vatandaşlar tarafından sorgulanıyor. AFAD verilerine göre, 03:06’da Ege Denizi’nde 2.2’lik, 03:23’te ise Kütahya Altıntaş ilçesinde 2.0 deprem büyüklüğü kaydedildi. AFAD’dan alınan bilgiye göre Bursa Gemlik’te dün 3 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem İstanbul’un da bazı yerlerinden hissedilirken, vatandaşlar da deprem mi oldu? sorusuna yanıt aramaya başladı. Peki, en son nerede deprem oldu, kaç şiddetinde? İşte, Kandilli son dakika deprem AFAD son depremler 4 Temmuz 2025 verileri…

Şeytan Marka Giyer 2 filminin çekimleri başladı

Şeytan Marka Giyer 2 filminin çekimleri başladı