İsrail basını: Tel Aviv, Esad yönetimiyle WhatsApp üzerinden iletişim halindeydi

İsrail, Esad Yönetimiyle WhatsApp Üzerinden İletişimde İddiaları

Suriye’de Heyet Tahrir Şam (HTŞ) öncülüğündeki cihatçı grupların başkent Şam’ın kontrolünü ele geçirmesinin ve Beşar Esad yönetiminin yıkılmasının ardından, yeni bir iddia İsrail basınında yer aldı. İsrail’in Yedioth Aharonoth gazetesinin iddiasına göre, İsrail uzun yıllar boyunca ve gizlice Esad yönetimi ile WhatsApp üzerinden iletişim halindeymiş.

27 Aralık Cuma tarihli haberde, İsrail’in eski Mossad başkanı Yossi Cohen ile Şam’ı Tahran ve Hizbullah’tan uzaklaştırma çabalarının bir parçası olarak bir görüşme ayarladığı ileri sürüldü. Ancak Esad’ın planlanan bu görüşmeden vazgeçtiği ve görüşmenin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından ayarlandığı iddia edildi.

IDF İSTİHBARAT BİRİMİ MESAJ GÖNDERDİ

The Times of Israel’in aktardığına göre, İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), 2011 yılında başlayan Suriye iç savaşı sonrasında İran, Hamas ve Hizbullah’ın Suriye’deki varlığının artması nedeniyle üst düzey Suriyeli yetkililer ile WhatsApp üzerinden iletişim kurmaya başladı.

İddialara göre IDF’nin istihbarat birimi tarafından gönderilen mesajlarda, mesajı gönderen kişi Musa isimli biriymiş gibi gösterilerek Suriyelilere Hizbullah’a İran’ın silah transferini durdurma çağrısı yapıldı. Ayrıca, İsrail’in sevkiyatları hakkında Suriyelileri bilgilendirdiği ve Esad’ın yakın çevresine doğrudan mesajlar gönderildiği belirtildi.

İSRAİL’DEN YAPTIRIM TEKLİFİ İDDİASI

Gazetenin iddiasına göre, İsrail’in Rusya’nın arabuluculuğunda Esad ile temasının sadece birkaç gün sürebildiği ve Esad yönetiminin yıkılmasının IDF için bir sürpriz olduğu belirtildi. İsrail’in, Esad’a İran’ın Hizbullah’a silah sevkiyatını durdurma karşılığında uluslararası yaptırımları hafifletme teklifinde bulunduğu iddia edildi.

Ayrıca, gruplar tarafından Esad’ın istihbarat merkezine sızılarak elde edilen ‘Musa’nın WhatsApp mesajları ekran görüntüleri üzerinden yayınlandı ve bu mesajların bir İsrail-Rusya komplosunu kanıtladığı iddia edildi.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Related Posts

İktidar medyasının Bakan Şimşek’le kavgası sürüyor

İktidar medyası Yeni Şafak, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in politikalarını manşetten hedef almaya devam ediyor.

Fransa’da pek çok açık alanda sigara içmek yasaklanıyor

Fransa’da pek çok açık alanda sigara içmek yasaklanıyor

Yaya geçidinde araç yayaya çarptı: Kaza anı kamerada

Zonguldak’ta yaya geçidinde otomobilin çarptığı 1 kişi yaralandı.

CHP’li Sarıbal’dan Kuraklık ve Sulama Krizi Uyarısı

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, kuraklık tehdidi ve tarımsal sulama krizine dair yaptığı açıklamada, hükümeti plansızlıkla suçladı. Tarımda halen salma sulama yönteminin yaygın olduğunu belirten Sarıbal, çiftçinin kuru tarıma yönlendirilmesine rağmen gelir kaybı desteği ve alternatif ürün planlaması yapılmadığını vurguladı.

İsrail, İHH’nin aracını hedef aldı: 5 kişi öldü

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı, İsrail’in saldırıları sonucu Dünya Gıda Programı (WFP) ile birlikte Gazze’de yürüttükleri projede çalışan 5 kişinin hayatını kaybettiğini, 2 kişinin de ağır yaralandığını bildirdi. İHH’nın sosyal …

Yunanistan’da turizm sezonu sıkıntılı başladı: 80 bin personel açığı var

Yunanistan’da turizm sezonuna sektörde 80 bin personel açığıyla başlanıldığı belirtildi.