Gıda Zehirlenmeleri Artıyor: Hijyen Kuralları İhlal Ediliyor

Gıda Mühendisleri Uyarıyor: Hijyen Şartlarına Dikkat Edin!

Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Toprak, İzmir’deki bir restoranda yaşanan zehirlenme vakalarıyla ilgili önemli uyarılarda bulundu. Toprak, özellikle tercih edilen mekanların hijyenik koşullarının kontrol edilmesi gerektiğini belirtti. Çapraz bulaşmanın önemine vurgu yapan Toprak, pişmiş ve çiğ ürünlerin aynı bıçak ve tahtayla kesilmesinin risk oluşturabileceğini ifade etti. Bu durumun gıda zehirlenmesine yol açabileceğini söyleyen Toprak, örnek vererek konuşmasını sürdürdü.

Ölümlü Zehirlenme Olayları

Aydın’ın Didim ilçesinde tatil yapan bir ailenin, İzmir’deki restoranda yedikleri yemek sonrası yaşanan zehirlenme vakalarında 5 yaşındaki Ece Melisa Mercankaya’nın hayatını kaybettiği belirtildi. Otopsi sonucunda besin zehirlenmesine bağlı kalp rahatsızlığı sonucu öldüğü açıklanan Mercankaya’nın ailesinden Servet Polat ise Buca ilçesinde aynı şekilde ölümle sonuçlanan bir zehirlenme vakasıyla gündeme geldi.

İşletmelerde Hijyen Kontrolü Önemli

Gıda zehirlenmesi vakalarının önlenmesi için işletmelerin hijyen koşullarına dikkat etmesi gerektiğini belirten Uğur Toprak, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın verdiği işletme kayıt belgesinin bulunup bulunmadığının kontrol edilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca Toprak, tüketicilerin bildikleri ve güvendikleri mekanlara yönelmelerini tavsiye etti.

Besin Zehirlenmesi Nasıl Oluşur?

Patatesli köfte ve kumpir gibi yiyeceklerin tüketilmesiyle oluşabilecek zehirlenme vakalarını değerlendiren Toprak, bu tür olayların genellikle besinlerin yeterince pişirilmemesinden kaynaklandığını ifade etti. Ayrıca çiğ ve pişmiş ürünler arasındaki çapraz bulaşmanın da önemine dikkat çeken Toprak, tüketilen besin miktarına bağlı olarak zehirlenmenin hafif ya da ağır seyredebileceğini söyledi.

Yazan: Kadir ÖZEN- Kamera Gökhan KILIÇ  İZMİR, DHA

Related Posts

8,4 milyarlık dev katkı Türkiye’nin en yüksek barajından geldi

Artvin’in Yusufeli ilçesinde Çoruh Nehri üzerinde inşa edilen Yusufeli Barajı, üretimin başladığı 2024’ten bu yana toplam 3,1 milyar kilovatsaat elektrik üreterek milli ekonomiye yaklaşık 8,4 milyar TL katkı sağladı ..Yüksekliğiyle Türkiye’nin …

Bakan Kacır: Güçlü uluslararası iş birlikleri içinde yer almaya devam edeceğiz

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Cenevre’de düzenlenen Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı (WIPO) Bakanlar Politika Diyaloğu Toplantısı’na katıldı.

AYSAD Başkanı Sait Salıcı: Sanayicimizin dayanacak gücü kalmadı

Ayakkabı Yan Sanayicileri Derneği (AYSAD) tarafından İzmir’de düzenlenen “Adım Adım Dönüşüm” başlıklı panelde konuşan AYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Sait Salıcı, sektörün zorluklarla karşı karşıya olduğunu belirterek, “Yaklaşık 2,5 yıldır sektör hiç olmadığı kadar zorluklar içerisinde” dedi.

Mevduat ve yatırım fonlarında stopaj oranı artırıldı

Mevduat ve yatırım fonlarında stopaj oranı artırıldı

Almanya’da iflaslar 20 yılın zirvesini gördü!

Almanya’daki Halle Ekonomik Araştırma Enstitüsü (IWH), ülkede iflas eden şirket sayısının 2025’in ikinci çeyreğinde 2005’ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştığını bildirdi.

Hububat ve bakliyat ihracatı arttı

Türkiye’den yılın ilk 6 ayında 214 ülke ve serbest bölgeye 6 milyar 94 milyon 668 bin dolarlık hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatı gerçekleştirildi.