Daron Acemoğlu ‘DeepSeek’e dikkat çekti: 2030 uyarısı

Nobel ödüllü ekonomist Daron Acemoğlu, ABD’li teknoloji devlerinin yapay zeka (AI) yatırımlarının devasa boyutlara ulaştığını ancak bu yatırımların henüz tam karşılığının olmadığını belirtti. Acemoğlu, 2030 yılında patlak verebilecek bir teknoloji balonuna dikkat çekti.

TEKNOLOJİ DEVLERİNİN YAPAY ZEKA YARIŞI

Microsoft, Meta ve Amazon gibi dev şirketler, yapay zeka alanında milyarlarca dolarlık yatırımlar yapıyor. Amazon’un 2024’te 80 milyar dolar olan AI harcamalarının 2025’te 100 milyar doları aşması beklenirken, Microsoft da bu yıl 80 milyar doları yapay zekaya ayırmayı planlıyor. Meta ise AI yatırımlarını 60 milyar doların üzerine çıkarmaya hazırlanıyor.

DEEPSEEK İLE MALİYET ALGISI DEĞİŞİYOR

Çinli yapay zeka şirketi DeepSeek’in ortaya çıkışı, chatbotların ve AI teknolojilerinin aslında çok daha ucuza mal edilebileceğini gösterdi. Bu durum, teknoloji devlerinin yüksek maliyetli yatırımlarını sorgulanır hale getirdi. Ancak şirketler, yapay zeka yarışından vazgeçmiş değil.

ACEMOĞLU’NDAN ÇARPICI UYARI: “YATIRIMLARIN KARŞILIĞI YOK”

Daron Acemoğlu, Financial Times’ta yazdığı makalede, yapay zekaya yapılan devasa yatırımların henüz bir karşılık üretmediğini vurguladı. Acemoğlu, özellikle 2030 yılında patlak verebilecek bir teknoloji krizi konusunda uyarıda bulundu. Ekonomist, bu krizin küresel ekonomiyi derinden etkileyebileceğini ifade etti.

ABD’NİN BORÇ KRİZİ DE BÜYÜYOR

Acemoğlu, sadece teknoloji yatırımlarına değil, ABD’nin borç krizine de dikkat çekti. Trump’ın ikinci döneminde ABD’nin toplam borcunun 36 trilyon dolardan 50 trilyon dolara çıkabileceğini öngören Acemoğlu, Amerikan halkının siyasetten uzaklaştığını ve bürokrasiye olan güvenin azaldığını belirtti.

Related Posts

TESK’ten Kurban Bayramı açıklaması: ‘Ben kasabım’ diyenler…

TESK Genel Başkanı Palandöken, Kurban Bayramı öncesinde özellikle büyükşehirlerde artan nüfus göz önünde bulundurularak modern ve hijyenik kurban kesim alanlarının yaygınlaştırılması gerektiğini söyledi.

Uludağ İhracatçı Birliklerinin nisan ayı ihracatı 3 milyar 244 milyon dolar oldu

Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) nisan ayı ihracatı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 15 artarak 3 milyar 244 milyon dolar oldu.

Türk baharatı ve aromatik bitkileri 156 ülkede yemekleri tatlandırıyor

Türk baharatı ve aromatik bitkileri 5 kıtadaki 156 ülkede yemekleri tatlandırırken, sektör geçen yıl 250 milyon dolarlık ihracatla ülke ekonomisine katkı sağladı.

Depremi fırsata çevirdiler: Fiyatlar uçtu

İstanbul’da yaşanan 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından, şehirde yaşayanlar daha güvenli bölgelere yönelmeye başladı… Bu hareketlilik, Çatalca, Silivri, Arnavutköy ile Tekirdağ’ın Çorlu ve Marmara Ereğlisi ilçelerinde arsa ve tarla fiyatlarını hızla yükseltti…

Et ve su sıkı markajda! Fiyat uyanıklarına göz açtırılmayacak

Özellikle temel gıdadaki fiyat hareketliliğine yönelik yoğun denetimde olan piyasada su ve kırmızı et ürünleri sıkı markajda. Su fiyatlarında rekabet ortamı dengelenmeye çalışılırken; et üzerinde ise Kurban Bayramı öncesi baskı olmaması için çalışmalar yapılıyor.

Merkez Bankası’ndan TL’yi güçlendirme hamlesi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Türk lirasına geçişi teşvik etmek ve finansal istikrarı güçlendirmek amacıyla, zorunlu karşılık oranlarını artırarak, ihracat döviz gelirlerinin dönüşümünü teşvik eden bir dizi yeni düzenleme açıkladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir