Çürük evleri böyle sattılar: İstanbul’da 27 yıllık ölüm inşaatı

Sarayköy Yapı Kooperatifi’nde 27 Yıllık İnşaat Skandalı!

27 yıl atıl kaldığı için çürümeye yüz tutan ve yıllar sonra alınan karot örneği tereddüt oluşturduğu için mühürlenen 10 bloktan oluşan Sarayköy Yapı Kooperatifi’nin tamamlanamayan üç bloğu, yıkılması gerekirken kanun dinlemeyen kooperatif yönetimi tarafından mührü bozarak ruhsatsız başlattığı tadilat çalışmasıyla oturuma açıldı.

Yapılan incelemelerde; blokların zemin katındaki ana taşıyıcı kolonlarda yapılan incelemelerde ise deformasyon olduğu, birçok kolonun patladığı, kolon demirlerinin paslandığı ve beton içerisinde deniz kabukları olduğu tespit edildi.

HER AN YIKILABİLİR: BETON DA DEMİR DE ÇÜRÜK

Her an yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olan tabut bloklarda daha şimdiden 90 hanede oturum başladı.

Kooperatif 2. Başkanı Bora Kalkavan, olası bir deprem tehlikesine dikkat çekerek, “Ne yaptıysam, nereye başvurduysam kimse bu inşaatı durduramadı. Bu kişiler herkesten habersiz ve hukuksuz olarak da depreme dayanıksız olan bu evleri 3 ila 4 milyon TL arasında fiyatlarla arsa hissesi olarak noter sözleşmesi ile satıyorlar. Bu kanunsuzluğa dur denilmeli ve can güvenlikleri için bu konutlara taşınan vatandaşlar bir an önce tahliye edilmelidir. Bu üç blok depreme dayanıksız. 27 yıl boyunca atıl kaldılar. Haliyle beton da demir de çürüdü. Karot raporu da kolonların hali de bunu gösteriyor.” dedi.

1997’DE YAPIMINA BAŞLANDI

10 bloklu olarak planlanan Sarayköy Yapı Kooperatifi inşaatına, 1997 yılında Beylikdüzü Adnan Kahveci Mahallesi’nde başlandı. Yapı işini üstlenen taşeron şirket, taahhüt edilen süre içerisinde 10 bloğun yedisini tamamladı. Bu yedi blokta oturum planlanan sürede başladı.

Ancak A, B ve C numaralı üç blok, taahhüt edilen süre içinde tamamlanamadı. Bunun üzerine kooperatif yönetimi 2000 yılında inşaatı yapan şirket ile sözleşmeyi feshetti. Sözleşmenin feshi üzerine kooperatifin üç bloğu yarım kaldı. Kooperatif yönetimi 2008 yılında belediyeye başvurarak ruhsat yeniledi.

Ancak 3 blok, ruhsat süresi olan beş yıl içerisinde yine bitirilemedi. Ruhsat süresi içerisinde tamamlanamayarak kaba inşaat halinde yarım kalan A, B ve C bloklar 27 yıl boyunca atıl halde kaldı. Bu süre zarfında üç blok adeta çürümeye yüz tuttu.

2021’DE RUHSATSIZ İNŞAATA BAŞLANDI

Yarım kalan ve yıllarca kaderine terk edilen üç blok, 2021 yılında ruhsatsız bir şekilde kooperatif yönetimi tarafından yeniden yapılmaya ve satılmaya başlandı. Duruma itiraz eden ve sorumluluk almak istemeyen kooperatifin 2. Başkanı Bora Kalkavan, 2021 yılının Temmuz ayında blokların depreme dayanıksız olduğunu, Karot testi yapılması gerektiğini ve kooperatifin diğer yöneticilerinin ruhsatsız inşaat çalışması başlattığını Beylikdüzü Belediyesi’ne ihbar etti.

KOOPERATİF MÜHÜR DE DİNLEMEDİ

İhbar üzerine Beylikdüzü Belediyesi tarafından Adnan Kahveci Mahallesi 641 ada 1 parselde bulunan bloklarda inceleme yapıldı. İncelemelerde ilgili parsellerdeki A, B ve C bloklarında ruhsatsız inşaat çalışması yapıldığı tespit edildi. Talep üzerine yapılan Karot test sonucu tereddüt oluşturduğu gerekçesiyle de inşaat mühürlendi.

DIŞ CEPHESİ MAKYAJLANDI

Kanun dinlemeyen kooperatif yönetimi mührü bozarak ruhsatsız olarak inşaata devam etti. 27 yıl boyunca çivi bile çakılmayan üç blok, acele bir şekilde önce dış cephesi makyajlanarak, sonra da ince işleri tamamlanmaya çalışılarak satışa sunuldu.

Related Posts

İsrail ‘operasyonel kazalarda’ 72 askerin öldüğünü duyurdu

Soykırım İsrail ordusu, Gazze Şeridi’nde kara saldırılarının başlatıldığı 27 Ekim 2023’ten bu yana 31’i “dost ateşi”yle olmak üzere “operasyonel kazalarda” toplam 72 askerin öldüğünü açıkladı.

İstanbul’da kan donduran olay: Poşete koyup çöpe attı

Şişli’de, H.B. isimli kadın, beyaz bir poşete koyduğu 3 günlük bebeğini çöp konteynerine attı.

MSB: Mutabakat Muhtıramızın ‘hukuksuz’ olarak nitelendirilmesi tarafımızca kabul edilmemekte

Milli Savunma Bakanlığı Kaynakları, AB Liderler Zirvesi Sonuç Bildirgesi’nde hedef alınan Türkiye ve Libya arasındaki Deniz Yetki Alanları Muhtırası’na ilişkin, “Yunanistan ve GKRY’nin tek taraflı siyasi yönlendirmeleri sonucunda Mutabakat Muhtıramızın ‘hukuksuz’ olarak nitelendirilmesi tarafımızca kabul edilmemektedir” dedi.

Trump’ın bebeği yasa tasarısını kendi partisi engelledi: ABD Başkanı zehir kustu

Donald Trump’ın baskısıyla yeniden oylamaya sunulan 4.5 trilyon dolarlık vergi indirimi ve harcama paketi, Cumhuriyetçilerin ilk başta engel olduğu krize rağmen Meclis’ten geçti. Trump’ın sosyal medya öfkesinin gölgesinde geçen gecede, partisini ikna eden telefon trafiği sonucu tasarı ilerledi.

Bodrum’da göçmen ticareti yapan Suriyeli futbolcuya 25 yıl hapis cezası verildi

Muğla’nın Bodrum ilçesinden lastik botlarla göçmenlere 4500-4800 Euro arasında 14 mil uzaklıktaki Leros adasına geçiren ve son işinde yakalanan Suriyeli futbolcuya 25 yıl hapis 350 bin Euro cezası verildi.

Türkiye’de ‘şap’ alarmı! Kırmızı ette tehlike var mı? Bakan açıkladı

Türkiye’de şap hastalığına karşı alaram durumuna geçilirken, tüm ülkede hayvan pazarlarının kapatılmasına karar verilmişti. Tarım ve Orman Bakanlığı konuya ilişkin yeni bir açıklama yaptı. Bakanlığın açıklamasında, şap hastalığının insanlara bulaşan bir hastalık olmadığı kaydedildi.