Güneydoğu’nun kuru meyve ihracatı yüzde 4 arttı

Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatı Arttı

Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği üyesi firmalar, yılın ilk çeyreğinde 82 ülke ve serbest bölgeye 15 bin 467 ton kuru meyve ve mamulleri ihraç etti. Bu ihracatın karşılığında sektör 99 milyon 908 bin dolar gelir elde etti. Geçen yıla göre değerde yüzde 4, miktarda ise yüzde 11 artış yaşandı.

Antep Fıstığı Lider Konumda

En yüksek geliri Antep fıstığından elde eden sektör, kuru kayısıdan 37 milyon 529 bin dolar, kuru incirden de 7 milyon 325 bin dolar kazanç sağladı. Antep fıstığı, Güneydoğu Anadolu’nun ihracatında yüzde 42,6’lık paya sahip olarak birinci sırada yer aldı. İtalya, Almanya ve ABD en fazla ihracat yapılan ülkeler arasında yer aldı.

Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Çıkmaz, sektörel ihracatın arttırılması için tanıtım çalışmaları yaptıklarını belirtti. Türk kuru meyve ve mamullerinin uluslararası pazarlarda değer görmesini sağlamak için çaba harcadıklarını vurgulayan Çıkmaz, Anadolu’nun bereketli topraklarında yetişen ürünlerin talep görmesinden memnuniyet duyduklarını ifade etti.

Related Posts

Yurtdışına çıkarken bir masraf daha! BTK tamamını kaldırdı

BTK, yurt dışı kaynaklı sekiz eSIM sağlayıcısına erişimi engelledi. Erişim engeli getirilmesiyle vatandaşlar yerli operatörlere mecbur bırakılacak.

İnşaat maliyet endeksi arttı

İnşaat maliyet endeksi yıllık %22,40 arttı, aylık %0,88 arttı.

Nvidia hissesi rekor kırıp dünya tarihine geçti

Nvidia hissesi güne sert yükselişle başladıktan sonra rekor kırdı. Aynı zamanda 4 trilyon dolar piyasa değerine ulaşan ilk şirket oldu.

8,4 milyarlık dev katkı Türkiye’nin en yüksek barajından geldi

Artvin’in Yusufeli ilçesinde Çoruh Nehri üzerinde inşa edilen Yusufeli Barajı, üretimin başladığı 2024’ten bu yana toplam 3,1 milyar kilovatsaat elektrik üreterek milli ekonomiye yaklaşık 8,4 milyar TL katkı sağladı ..Yüksekliğiyle Türkiye’nin …

Bakan Kacır: Güçlü uluslararası iş birlikleri içinde yer almaya devam edeceğiz

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Cenevre’de düzenlenen Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı (WIPO) Bakanlar Politika Diyaloğu Toplantısı’na katıldı.

AYSAD Başkanı Sait Salıcı: Sanayicimizin dayanacak gücü kalmadı

Ayakkabı Yan Sanayicileri Derneği (AYSAD) tarafından İzmir’de düzenlenen “Adım Adım Dönüşüm” başlıklı panelde konuşan AYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Sait Salıcı, sektörün zorluklarla karşı karşıya olduğunu belirterek, “Yaklaşık 2,5 yıldır sektör hiç olmadığı kadar zorluklar içerisinde” dedi.