Alzheimer teşhisinde yeni dönem: İlk kan testine onay verildi

Fujirebio Diagnostics’ten Yeni Test, Alzheimer Hastalığının Erken Teşhisini Sağlıyor

Fujirebio Diagnostics tarafından geliştirilen test, kandaki iki özel proteinin oranını ölçerek Alzheimer hastalığının erken teşhisini sağlıyor. Bu oran sayesinde beyinde Alzheimer’ın belirleyici özelliği olan amiloid plaklarının varlığı tespit edilebiliyor. Daha önce bu plaklar yalnızca beyin taramaları veya omurilik sıvısının analiziyle teşhis edilebiliyordu.

FDA’nın internet sitesinde yapılan duyuruda, Alzheimer hastalığının hafıza, düşünme becerileri ve günlük işlevleri zamanla yok eden ilerleyici bir beyin rahatsızlığı olduğu vurgulandı.

Euronews’te yer alan habere göre; yeni testin adı “Lumipulse G pTau217/ß-Amiloid 1-42 Plazma Oranı” olarak açıklandı. Test, 55 yaş ve üzeri hastalarda Alzheimer ile ilişkili amiloid plakların erken tespiti amacıyla geliştirildi.

Uzmanlara göre, bu tür testler sayesinde hastalar hastalığın ilerlemesini yavaşlatan ilaçlara daha erken başlayabilir, bu da hastaların yaşam kalitesinde önemli gelişmelere yol açabilir.

Alzheimer için şu anda FDA tarafından onaylanmış Lecanemab ve Donanemab adlı iki tedavi bulunuyor. Her iki tedavi de amiloid plaklarını hedef alarak hastalığın ilerlemesini yavaşlatmayı amaçlıyor. Ancak, bu ilaçların bilişsel gerilemeyi sadece kısmen yavaşlattığı ve doğrudan bir tedavi sağlamadığı belirtiliyor.

Uzmanlar, bu ilaçların hastalığın erken evrelerinde kullanıldığında daha etkili olabileceğini ve bu nedenle erken teşhisin öneminin arttığını belirtiyor.

Cerrah ve sağlık uzmanı Marty Makary, Alzheimer’ın etkisinin büyük olduğunu vurgulayarak, “Alzheimer çok fazla insanı etkiliyor; meme kanseri ve prostat kanseri toplamından daha fazla” dedi. Ayrıca, 65 yaş ve üzeri bireylerin yüzde 10’unun Alzheimer hastası olduğunun tahmin edildiğini ve 2050 yılına kadar bu sayının iki katına çıkmasının beklendiğini ifade etti.

Related Posts

Anne adayları dikkat! ‘Basit bir enfeksiyon’ demeyin, erken doğum riski var

Hamilelik döneminde enfeksiyonlardan korunmak için gerekli önlemleri almanın hem anne hem de bebek sağlığı açısından büyük önem taşıdığını, özellikle doktor önerisi olmadan ağrı kesici, ateş düşürücü veya grip ilaçları kullanılmaması gerektiğini vurgulayan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Lala Aslanova, hamilelikte enfeksiyonlara karşı 8 etkili önlemi anlattı.

Vücut dönüp kendine saldırıyor: Bu hastalığa dikkat !

Bağışıklık sisteminin kendi dokularına saldırması sonucu ortaya çıkan lupus hastalığının özellikle cilt, göz ve iç organlar üzerinde belirtiler gösterdiğini ifade eden uzmanlar, lupus hastalığının etkileri ve tedavi yöntemleri hakkında önemli bilgiler verdi.

Özel Gereksinimli Bireyler İçin İlk Eğitim Tamamlandı

Özel gereksinimli bireyler için düzenlenen eğitim başarıyla tamamlandı. İzmir’de gerçekleşen eğitim üç gün sürdü. 

Evdeki en sinsi mikrop yuvası! Klozetten 75 kat daha kirli, salonda baş köşede duruyor

Evde en kirli yerin tuvalet olduğunu düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. İngiltere’de yapılan bir araştırma, evdeki bu eşyanın klozet kapağından 75 kat daha fazla bakteri barındırdığını ortaya koydu. Özellikle evcil hayvan sahipleri için bu durum daha da endişe verici boyutlara ulaşıyor.

Uzmanı uyardı: Bulduğunuz çözümle oyalanmanız tanıyı geciktirebilir

Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Akranlarınıza göre daha çabuk yoruluyorsanız, efor sırasında nefes darlığı hissediyorsanız, tek yastıkla yatmakta zorlanıyorsanız bunun sebebini mutlaka araştırın. Bulduğunuz çözümle oyalanmanız tanıyı geciktirebilir. Bazen, bu tanının gecikmesi tedavi fırsatının büyük ölçüde kaçmasıyla da sonuçlanabilir” dedi.

Bu belirtilere dikkat: Mevsim geçişi migreni tetikliyor!

Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Ayhan Öztürk, ’’Hava basıncındaki değişimin de (barometrik) bazı kişilerde migren ataklarını başlatmaya neden olabilir. Özellikle ilkbahar, sonbahar gibi mevsim geçişlerindeki sıcaklık değişimlerine bağlı olarak yaşanan basınç farklılıkları migreni tetikleyebilir’’ dedi.