Görme kaybının sessiz nedeni: Bu belirti körlüğe yol açabilir

Görme Kaybının Sessiz Nedeni: Retina Damar Tıkanıklıkları

Retina, gözün görme merkezi olan ve kan akışını sağlayan atar ve toplardamarlar ile beslenen son derece önemli bir yapıdır. Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi’nden Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nursal Melda Yenerel, retina damarlarında meydana gelen tıkanıklıkların görme sorunlarına yol açabileceğini belirtmektedir.


Retina Damar Tıkanıklıklarının Önemi

Retina, görme işlemini başlatan ve görme fonksiyonlarının sağlıklı bir şekilde yürütülmesine yardımcı olan bir yapıdır. Retina damarlarında meydana gelen tıkanıklıklar, retina dokusunun sağlığını doğrudan etkileyebilir. Atar damar ve toplar damar tıkanıklıklarının görmeyi ciddi şekilde etkileyebileceğini belirten Prof. Dr. Yenerel, özellikle ilerleyen yaş, hipertansiyon, diyabet ve damar sertliğinin bu tıkanıklıkların ana nedenleri olduğunu vurgulamaktadır.

Tıkanıklığın Yeri Görme Kaybını Etkiler

Prof. Dr. Yenerel’e göre, tıkanıklığın damardaki yeri, görme kaybının şiddetini belirler. Damar kökünde oluşan tıkanıklıklar daha ciddi problemlere yol açarken, dal tıkanıklıkları ilk başta fark edilmeyebilir ancak ilerleyen süreçte göz içi kanama gibi komplikasyonlar ortaya çıkabilir.

Tedavi ve Tanı Yöntemleri

Göz damar tıkanıklıklarının tanısında OCT ve anjiyo gibi yöntemlerin ön plana çıktığını belirten Prof. Dr. Yenerel, bu yöntemler sayesinde tıkanıklığın yeri ve etkilerinin net bir şekilde görülebildiğini ifade etmektedir. Tedavi sürecinde genellikle göz içi enjeksiyonlarının kullanıldığını belirten Prof. Dr. Yenerel, hastaların tedaviye sabırlı olmalarının önemli olduğunu vurgulamaktadır. Anti-VEGF ve kortizon içeren enjeksiyonlar, lazer tedavisi veya cerrahi müdahale gibi yöntemler de bazı durumlarda tercih edilebilir.

Related Posts

2025 Mart TUS Tercihleri

2025 Mart TUS’da Ek Tercihe kalan boş kontenjanlar açıklandı. Uzman doktor adaylarının tercih etmediği branşlar dikkat çekti. 

Uzmanından güneş yanığı uyarısı: Yıllar sonra da deri kanserine neden olabiliyor

Türk Dermatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ertan Yılmaz, güneş yanıkları açısından kısa süreli tatillerden korktuklarını belirterek, güneş yanığından sonra sırtta oluşan lekelerin kayıt altına alınarak, düzenli takibinin önemli olduğunu söyledi.

Gençlik masalları ve gerçekler: Hangisi sizi yaşlandırıyor?

Uzun yaşamın sırrı genlerde mi saklı, alışkanlıklarda mı? Kolajen, detoks, antioksidanlar Bilim ne diyor, pazarlama ne satıyor? Geroprotektif moleküllerden genetik testlere, anti-aging kürlerinden biyolojik yaş hesaplarına kadar tüm gençlik vaatlerini bilimsel süzgeçten geçirdik.

Alerjik hastalıkları olanlar için ‘polen’ uyarısı: Belli saatlerde dışarı çıkmayın, pencere açmayın

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Öğr. Üyesi İhsan Topaloğlu, ülke genelinde artan polen yoğunluğu ile ilgili çocuk, yaşlı ve alerjik hastalığı olanları uyararak, “Saat 05.00-10.00 ile saat 18.00-20.00 arasında polenin en yoğun olduğu saatlerde dışarı çıkmamalarını, kapı ve pencerelerini açmamaları, eve girdiklerinde kıyafetlerini çıkartarak banyo yapmalarını öneriyoruz” dedi.

Acil Tıp Uzmanı uyardı: Kurban Bayramı’nda bir anlık dikkatsizlik kalıcı hasara yol açabilir

Acil Tıp Uzmanı uyardı: Kurban Bayramı’nda bir anlık dikkatsizlik kalıcı hasara yol açabilir

Sigara her nefeste ağız ve diş sağlığına zarar veriyor

31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü kapsamında Biruni Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden Prof. Dr. Burcu Karaduman, sigara ve elektronik sigaranın ağız sağlığındaki olumsuz etkilerine dikkat çekerek “Tütün ve tütün ürünlerinin tamamı ağız ve diş sağlığında yıkıcı etkiye sahip. Sigara bırakıldıktan ilk 20 gün içinde hasar onarım süreci başlıyor” açıklamasında bulundu.