Adım sayısını artırmak neden önemli? İşte cevabı

Sydney Üniversitesi Araştırması: Günlük Adım Sayısının Sağlık Üzerindeki Etkisi

Avustralya’daki Sydney Üniversitesi’nden araştırmacılar, hareketsiz yaşamın etkilerini gözlemlemek için İngiltere Biyobankası’na katkıda bulunan 72 bin 174 gönüllünün verilerini analiz etti.

Katılımcılar, bileklerine takılan ivmeölçerlerle bir hafta boyunca attıkları adım sayısını ve oturarak geçirdikleri süreyi kaydetti. Günde ortalama 11 saatten fazla hareketsiz kalanlar ‘yüksek hareketsiz kalma süresi’ kategorisine alındı, daha az zaman hareketsiz kalanlar ise ‘düşük hareketsiz kalma süresi’ olarak sınıflandırıldı.

İlk iki yıl boyunca kötü sağlığa sahip olabilecek katılımcılar çalışmaya dahil edilmedi, bu nedenle bulguların yalnızca genel olarak sağlıklı bireyler için geçerli olduğu belirtildi.

Uzmanlar, aşırı hareketsiz yaşam tarzını dengelemek için günlük 9 bin ila 10 bin adım atmanın ideal olduğunu belirtti. Ayrıca, günlük 4 bin ila 4 bin 500 adım atıldığında sağlık faydalarının ortaya çıkmaya başladığı tespit edildi. Kardiyovasküler hastalık riskini %21, erken ölüm riskini ise %39 oranında azalttığı görüldü.

Çalışmanın başyazarı Matthew Ahmadi, araştırmanın sonuçlarıyla ilgili, “Her türlü hareketin sağlık için önemli olduğunu ve günlük adım sayısını artırmanın hareketsiz zamanın olumsuz etkilerini telafi edebileceğini” belirtti.

Related Posts

Görme kaybının sessiz nedeni: Bu belirti körlüğe yol açabilir

Ağrısız başlıyor, sessizce ilerliyor ve sonu körlük olabiliyor. Medipol Sağlık Grubu’ndan Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nursal Melda Yenerel, retina damar tıkanıklıklarının bu sinsi tehlikesine dikkat çekerek; ileri yaş, hipertansiyon ve sigara kullanımının riski artırdığını belirtti.

2025 Mart TUS Tercihleri

2025 Mart TUS’da Ek Tercihe kalan boş kontenjanlar açıklandı. Uzman doktor adaylarının tercih etmediği branşlar dikkat çekti. 

Uzmanından güneş yanığı uyarısı: Yıllar sonra da deri kanserine neden olabiliyor

Türk Dermatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ertan Yılmaz, güneş yanıkları açısından kısa süreli tatillerden korktuklarını belirterek, güneş yanığından sonra sırtta oluşan lekelerin kayıt altına alınarak, düzenli takibinin önemli olduğunu söyledi.

Gençlik masalları ve gerçekler: Hangisi sizi yaşlandırıyor?

Uzun yaşamın sırrı genlerde mi saklı, alışkanlıklarda mı? Kolajen, detoks, antioksidanlar Bilim ne diyor, pazarlama ne satıyor? Geroprotektif moleküllerden genetik testlere, anti-aging kürlerinden biyolojik yaş hesaplarına kadar tüm gençlik vaatlerini bilimsel süzgeçten geçirdik.

Alerjik hastalıkları olanlar için ‘polen’ uyarısı: Belli saatlerde dışarı çıkmayın, pencere açmayın

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Öğr. Üyesi İhsan Topaloğlu, ülke genelinde artan polen yoğunluğu ile ilgili çocuk, yaşlı ve alerjik hastalığı olanları uyararak, “Saat 05.00-10.00 ile saat 18.00-20.00 arasında polenin en yoğun olduğu saatlerde dışarı çıkmamalarını, kapı ve pencerelerini açmamaları, eve girdiklerinde kıyafetlerini çıkartarak banyo yapmalarını öneriyoruz” dedi.

Acil Tıp Uzmanı uyardı: Kurban Bayramı’nda bir anlık dikkatsizlik kalıcı hasara yol açabilir

Acil Tıp Uzmanı uyardı: Kurban Bayramı’nda bir anlık dikkatsizlik kalıcı hasara yol açabilir