Alerjik hastalıkları olanlar için ‘polen’ uyarısı: Belli saatlerde dışarı çıkmayın, pencere açmayın

Kavak Ağaçlarından Yayılan Polenler Alerjik Hastalığı Olanlarda Sağlık Sorununa Yol Açıyor

Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte hava sıcaklıklarının artmasıyla kavak ağaçlarından yayılan polenler, alerjik hastalığı olan bireylerde ciddi sağlık sorunlarına sebep oluyor. Nisan-ağustos ayları arasında etkili olan polen salınımı özellikle çocuklar, yaşlılar ve alerjik bireyler için zorlayıcı bir dönem haline geliyor. Rüzgarla taşınan polenler geniş bir alana yayılırken, alerjik reaksiyonları tetikleyerek sosyal hayatı olumsuz etkileyebilir.

Burun akıntısı ve nefes darlığı gibi şikayetlerle karşılaşan Demet Seloğlu (23), bahar aylarında yeşil alanlara çıktığında Kafkas Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı’na başvurdu. Dr. Öğr. Üyesi İhsan Topaloğlu, hastaya deri prick testi yaparak alerjiyi tespit etmeye çalıştı.

”Alerjik Semptomlar Sosyal Hayatı Olumsuz Etkileyebilir”

Türkiye genelinde polen miktarının arttığını belirten Kafkas Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı’nda görevli Dr. Öğr. Üyesi İhsan Topaloğlu şunları söyledi: “Nisan ayından itibaren yeşil alanların artmasıyla birlikte polen miktarı yükseliyor. Bu durum bazı hassas kişilerde nefes darlığı, burun akıntısı, öksürük, hapşırma, boğazda ağrı ve yanma gibi semptomlara yol açabilir. Alerjik riniti, astım ve KOAH gibi hastalıkları bulunan kişilerde semptomlar daha şiddetli olabilir, sosyal hayatlarını olumsuz etkileyebilir. Semptomların şiddeti kişinin maruz kaldığı polen miktarıyla da ilişkilidir.”

Alerjik hastalığı olan bireylere belirlenen saatlerde dışarı çıkmama, pencere ve kapıları kapalı tutma önerisinde bulunan Dr. Öğr. Üyesi Topaloğlu, şunları ekledi: “Özellikle sabah 05.00-10.00 ve akşam 18.00-20.00 arasında polen miktarının yoğun olduğu saatlerde dışarı çıkmamalarını öneriyoruz. Hastalara deri prick testi yaparak alerjenleri belirlemeye çalışıyoruz. Semptomların kontrol altına alınması için ilaç tedavisi ve koruyucu önlemler öneriyoruz. Çocuklar, yaşlılar ve alerjik hastalığı olan bireyler risk altındadır. Onlara dışarıda belirli saatlerde bulunmamalarını, evdeyken kıyafetlerini değiştirip banyo yapmalarını, ilaçlarını düzenli kullanmalarını ve hekimlerinin önerdiği tedavilere devam etmelerini öneriyoruz. Koruyucu ilaçlarına doktor kontrolünde devam etmeleri son derece önemlidir.”

Related Posts

Görme kaybının sessiz nedeni: Bu belirti körlüğe yol açabilir

Ağrısız başlıyor, sessizce ilerliyor ve sonu körlük olabiliyor. Medipol Sağlık Grubu’ndan Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nursal Melda Yenerel, retina damar tıkanıklıklarının bu sinsi tehlikesine dikkat çekerek; ileri yaş, hipertansiyon ve sigara kullanımının riski artırdığını belirtti.

2025 Mart TUS Tercihleri

2025 Mart TUS’da Ek Tercihe kalan boş kontenjanlar açıklandı. Uzman doktor adaylarının tercih etmediği branşlar dikkat çekti. 

Uzmanından güneş yanığı uyarısı: Yıllar sonra da deri kanserine neden olabiliyor

Türk Dermatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ertan Yılmaz, güneş yanıkları açısından kısa süreli tatillerden korktuklarını belirterek, güneş yanığından sonra sırtta oluşan lekelerin kayıt altına alınarak, düzenli takibinin önemli olduğunu söyledi.

Gençlik masalları ve gerçekler: Hangisi sizi yaşlandırıyor?

Uzun yaşamın sırrı genlerde mi saklı, alışkanlıklarda mı? Kolajen, detoks, antioksidanlar Bilim ne diyor, pazarlama ne satıyor? Geroprotektif moleküllerden genetik testlere, anti-aging kürlerinden biyolojik yaş hesaplarına kadar tüm gençlik vaatlerini bilimsel süzgeçten geçirdik.

Acil Tıp Uzmanı uyardı: Kurban Bayramı’nda bir anlık dikkatsizlik kalıcı hasara yol açabilir

Acil Tıp Uzmanı uyardı: Kurban Bayramı’nda bir anlık dikkatsizlik kalıcı hasara yol açabilir

Sigara her nefeste ağız ve diş sağlığına zarar veriyor

31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü kapsamında Biruni Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden Prof. Dr. Burcu Karaduman, sigara ve elektronik sigaranın ağız sağlığındaki olumsuz etkilerine dikkat çekerek “Tütün ve tütün ürünlerinin tamamı ağız ve diş sağlığında yıkıcı etkiye sahip. Sigara bırakıldıktan ilk 20 gün içinde hasar onarım süreci başlıyor” açıklamasında bulundu.