Anne babaların dikkat etmeli: Abla sendromu nedir?

Ablalık Sendromu: Ailenin Büyük Kızı Olmanın Yükü

Bir ailenin en büyük kız çocuğu iseniz bu durumu bilirsiniz. Ancak sizin çocuğunuz olacaksa bu sendromu yaşamaması için dikkat etmelisiniz.

Ablalık sendromu ya da diğer ismi ile büyük kız kardeş sendromu, ailedeki en büyük kız çocuklarının, erken çocukluk döneminde (3-6 yaş) ailenin yeni üyesinin gelmesi ile fazla sorumluluk ve beklentilerle karşılaşmaları durumu olarak tanımlanır. Bu sendrom, bir psikolojik rahatsızlık olmasa da ilerleyen dönemde birçok kişilik özelliğini de etkileyebilir.

EVİN BÜYÜK KIZI KÜÇÜK ANNE

Genellikle erkekleri önceleyen toplumlarda, abla tıpkı ailenin diğer kadın üyeleri gibi aile üyelerine bakma, ev işlerini yapma, barışı sağlama ve sorumluluk taşıma gibi görevlerle yükümlendirilir. Bu da ablanın, çocukluk döneminde “ikinci anne” gibi bir rol üstlenmesine yol açar. Hatta çocuğu kardeş ablasından bahsederken “O benim küçük annemdi” dediğine rastlayabilirsiniz.

PSİKOLOJİ DE KARDEŞ SIRALAMASININ KİŞİLİĞE ETKİSİNE DİKKAT ÇEKİYOR

Avusturyalı psikiyatrist Alfred Adler’in bireyin kişiliğinin aşağılık ve üstünlük kavramları üzerine yükseldiğini belirttiği teorisine göre, ilk doğan çocuklar liderlik özelliklerine ve güçlü bir sorumluluk duygusuna sahip olurlar. Ancak, bu durum aynı zamanda ablanın gereksiz bir baskı altında kalmasına neden olabilir. Kültürel normların etkisiyle, kız çocuklarının ev işleri ve bakım görevlerini erkek çocuklardan daha fazla üstlenmesi beklenir.

Ablalık sendromu, genellikle yetişkinliğe eriştiklerinde, geçmişteki bu aşırı sorumlulukların bireyi olumsuz etkilediği anlaşılır. Ablaların yaşadığı bu durumun belirtileri ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Güçlü bir sorumluluk duygusu: Ablalar, sürekli olarak başkalarının ihtiyaçlarına odaklanır ve bu yük onları duygusal olarak zorlayabilir.
  • Kontrol ihtiyacı: Aile içindeki düzeni sağlama, her şeyin yolunda gitmesi için sürekli bir kontrol etme isteği.
  • Aynı yaşta insanlarla ilişkilerde zorluklar: Yaşlarının gerektirdiği şekilde serbest ve eğlenceli ilişkiler kurmada zorlanabilirler.
  • Aileye karşı kırgınlık: Sürekli sorumluluk taşımanın yarattığı bir huzursuzluk ve kırgınlık hissi.
  • İnsanları memnun etme dürtüsü: Başkalarını mutlu etmek için aşırı çaba sarf etme.
  • Kaygı bozukluğu: Sürekli kontrol etme ve sorumluluk duygusuyla yaşamak kaygıya yol açabilir.
  • Depresyon: Uzun süreli baskı ve sorumluluklar, depresyon gibi daha ciddi duygusal sorunlara yol açabilir.

Related Posts

İsrail bir ay aradan sonra Husileri vurdu

KIZILDENİZ hattında, İsrail ve Yemen’deki Husiler arasındaki gerilim tırmanıyor. İsrail ordusu, dün sabah saatlerinde yaklaşık bir ay aradan sonra Yemen’de İran yanlısı Husilere yönelik geniş çaplı bir hava saldırısı düzenledi.

800 liradan 10 bin liraya kadar çıkıyordu: 81 ile gönderilen genelgeyle değişecek

2025 Aile Yılı kapsamında İçişleri Bakanlığı’ndan 81 ilin valiliğine genelge gönderildi. Nikâh merasimleri için alınan ücretlerin asgari düzeyde tutulması, maddi sıkıntı yaşayan yeni evlenecek çiftlere yardım edilmesi istendi.

Merkez Av Komisyonu, 2025-2026 dönemi için avlanma bölgelerini ve türleri belirledi

Tarım ve Orman Bakanlığı Merkez Av Komisyonunun 2025-2026 dönemine ilişkin kararları, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Gazze’yi işgal planı ortalığı karıştırdı! İsrail kabinesi birbirine girdi

İsrail kabinesinde Gazze’nin kuzeyinin işgali için büyük tartışma çıktı. Netanyahu ve Genelkurmay Başkanı Eyal Zamir Filistinlilerin zorla yerinden edilmesi planı sebebiyle çok sert tartıştı.

İsrail ‘operasyonel kazalarda’ 72 askerin öldüğünü duyurdu

Soykırım İsrail ordusu, Gazze Şeridi’nde kara saldırılarının başlatıldığı 27 Ekim 2023’ten bu yana 31’i “dost ateşi”yle olmak üzere “operasyonel kazalarda” toplam 72 askerin öldüğünü açıkladı.

İstanbul’da kan donduran olay: Poşete koyup çöpe attı

Şişli’de, H.B. isimli kadın, beyaz bir poşete koyduğu 3 günlük bebeğini çöp konteynerine attı.