Bakır İşlemeciliğinde Bir Dönem: Hasan Var’ın Hikayesi

Izmir’de Bakır İşlemeciliği Yapan Hasan Var: “Bakırdan Takı Yaparak Mesleğime Değer Katıyorum”

Izmir’de bakır işlemeciliği yapan ve Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı unvanına sahip olan 58 yaşındaki Hasan Var, meslek hayatına 7 yaşında Kemeraltı’nda kuyumculuk yaparak başladı. Daha sonra 14 yaşında memleketi Erzincan’da öğrendiği bakırcılık ile yoluna devam eden Var, bakır tava, tencere, ibrik gibi ürünlere talebin azalması üzerine bakırı takı yaparak mesleğine yeni bir soluk getirdi.

Kemeraltı’nın Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı Hasan Var

Dünyanın en büyük tarihi açık hava çarşılarından biri olan Kemeraltı’nda bakır işlemeciliği yapan Hasan Var, “44 yıldır bakırcılık yapıyorum. Artık bakırcılıkla kuyumculuğu birleştirdim. Bakırdan taşlı bilezik, kolye, yüzük yapıyorum” şeklinde konuştu. Erzincan’da 3 yıl çıraklık yaptığını belirten Var, mesleğin yok olmaya yüz tuttuğunu ve sektörde yetişen zanaatkarların azaldığını dile getirdi.

Var, bakır işi ve kuyumculuğu birleştirme fikrinin eşine ait olduğunu ve bu sayede bakır takılar ürettiklerini aktardı. Bakır takıların sağlığa faydalarını anlatan Var, “Bakır bilezik hem negatif elektriği alır hem de kireçlemeyi önler. Bakırdan yapılan takıları öneriyorum” dedi.

Mesleğin Geleceği ve Destek Beklentisi

Var, sanatların kaybolmaması ve desteklenmesi gerektiğini vurgulayarak, “Yaşım elverdiğince bu mesleği sürdüreceğim. Destek olunmalı, reklam yapılmalı. Halk eğitimlerinde, belediyelerin organizasyonlarında bu meslekler desteklenmeli” şeklinde konuştu. Hasan Var, “Bakırdan yapılan takıların yanı sıra el sanatlarına da destek verilmeli. Ekonomik getirisi olan meslekler insanların daha iyi şartlarda yaşamalarını sağlar” diyerek meslektaşlarına ve el sanatlarına destek çağrısında bulundu.

Related Posts

Depremi fırsata çevirdiler: Fiyatlar uçtu

İstanbul’da yaşanan 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından, şehirde yaşayanlar daha güvenli bölgelere yönelmeye başladı… Bu hareketlilik, Çatalca, Silivri, Arnavutköy ile Tekirdağ’ın Çorlu ve Marmara Ereğlisi ilçelerinde arsa ve tarla fiyatlarını hızla yükseltti…

Et ve su sıkı markajda! Fiyat uyanıklarına göz açtırılmayacak

Özellikle temel gıdadaki fiyat hareketliliğine yönelik yoğun denetimde olan piyasada su ve kırmızı et ürünleri sıkı markajda. Su fiyatlarında rekabet ortamı dengelenmeye çalışılırken; et üzerinde ise Kurban Bayramı öncesi baskı olmaması için çalışmalar yapılıyor.

Merkez Bankası’ndan TL’yi güçlendirme hamlesi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Türk lirasına geçişi teşvik etmek ve finansal istikrarı güçlendirmek amacıyla, zorunlu karşılık oranlarını artırarak, ihracat döviz gelirlerinin dönüşümünü teşvik eden bir dizi yeni düzenleme açıkladı.

ASELSAN’ın ilk çeyrek cirosu 22.8 milyar lira oldu

ASELSAN’ın cirosu yılın ilk çeyreğinde 2024’ün aynı dönemine göre yüzde 9 artarak 22.8 milyar liraya yükseldi.

Önce siyasi riskleri ortadan kaldırın

İktisatçı Mahfi Eğilmez “Türkiye, yatırım ortamını mutlaka iyileştirmek ve istihdamı yükseltmek zorunda. Bunun da yolu riskleri düşürmekten geçiyor. Sosyal ve siyasal riskler
yükseldikçe yatırım ortamı zayıflıyor, yatırımlar azalıyor, yatırımlar azaldıkça yeni iş yaratma imkanı kalmıyor” dedi.

Araç sahipleri dikkat: Resmi Gazete’de yayınlandı, o süre uzatıldı

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) uygulamasına ilişkin işlemlerin tamamlanması amacıyla süreçlerin akaryakıt istasyonları için 2 Haziran, taşıt sahipleri için 30 Haziran’a uzatıldığını bildirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir