BDDK verileri: Kredi kartı borçları arttı; takipteki alacaklar yükselişte

Bankacılık Sektöründe Kredi Hacmi Artıyor, Mevduatlar Azalıyor

Bankacılık sektörü, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) verilerine göre 5 Haziran 2025 haftasında hareketli bir hafta geçirdi. Kredi hacminde yaşanan artış devam ederken, mevduatlarda belirgin bir düşüş yaşandığı görüldü. Özellikle bireysel kredi kartı borçlarındaki artış ve takipteki alacaklardaki yükseliş dikkat çekiciydi.

Bankacılık sektörünün toplam kredi hacmi, bir haftada 16 milyar 687 milyon lira artarak 18 trilyon 898 milyar 506 milyon liradan 18 trilyon 915 milyar 194 milyon liraya yükseldi. Bu durum, kredi kullanımındaki artışın devam ettiğinin bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.

Mevduatlar 92 milyar lira azaldı

Aynı dönemde bankacılık sektöründeki toplam mevduat hacmi, 92 milyar 321 milyon lira azalarak 22 trilyon 95 milyar 597 milyon liradan 22 trilyon 3 milyar 276 milyon liraya geriledi. Bu düşüş, mevduat konusunda ciddi bir daralmaya işaret etmektedir.

Tüketici kredilerinde yaşanan 12 milyar 679 milyon liralık azalma dikkat çekti. Toplam hacim 2 trilyon 300 milyar 60 milyon liraya düştü ve bu tutarın içinde 577 milyar 548 milyon lirası konut kredilerinden, 60 milyar 741 milyon lirası taşıt kredilerinden ve 1 trilyon 661 milyar 770 milyon lirası ise ihtiyaç kredilerinden oluşmaktadır.

Taksitli ticari kredilerde ise 28 milyar 416 milyon liralık artış yaşandı ve kredi hacmi 2 trilyon 740 milyar 394 milyon liraya yükseldi. Bu durum, işletmelerin artan finansman ihtiyaçlarına işaret etmektedir.

Bireysel kredi kartı borçları artıyor

Bankaların bireysel kredi kartı alacakları %0,2 oranında artarak 2 trilyon 185 milyar 950 milyon liraya ulaştı. Bu borçların 737 milyar 387 milyon lirası taksitli, 1 trilyon 448 milyar 562 milyon lirası taksitsiz alacaklardan oluşmaktadır. Artan kredi kartı borçları, bireysel harcama eğilimindeki yükselişi göstermektedir.

Takipteki alacaklar da yükseliş trendini sürdürdü. Bir haftada 4 milyar 982 milyon liralık artışla 412 milyar 358 milyon liraya ulaşan takipteki alacaklar için özel karşılık ayrıldı. Bu durum, riskli kredilerdeki artışın devam ettiğini göstermektedir.

Related Posts

Yurtdışına çıkarken bir masraf daha! BTK tamamını kaldırdı

BTK, yurt dışı kaynaklı sekiz eSIM sağlayıcısına erişimi engelledi. Erişim engeli getirilmesiyle vatandaşlar yerli operatörlere mecbur bırakılacak.

İnşaat maliyet endeksi arttı

İnşaat maliyet endeksi yıllık %22,40 arttı, aylık %0,88 arttı.

Nvidia hissesi rekor kırıp dünya tarihine geçti

Nvidia hissesi güne sert yükselişle başladıktan sonra rekor kırdı. Aynı zamanda 4 trilyon dolar piyasa değerine ulaşan ilk şirket oldu.

8,4 milyarlık dev katkı Türkiye’nin en yüksek barajından geldi

Artvin’in Yusufeli ilçesinde Çoruh Nehri üzerinde inşa edilen Yusufeli Barajı, üretimin başladığı 2024’ten bu yana toplam 3,1 milyar kilovatsaat elektrik üreterek milli ekonomiye yaklaşık 8,4 milyar TL katkı sağladı ..Yüksekliğiyle Türkiye’nin …

Bakan Kacır: Güçlü uluslararası iş birlikleri içinde yer almaya devam edeceğiz

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Cenevre’de düzenlenen Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı (WIPO) Bakanlar Politika Diyaloğu Toplantısı’na katıldı.

AYSAD Başkanı Sait Salıcı: Sanayicimizin dayanacak gücü kalmadı

Ayakkabı Yan Sanayicileri Derneği (AYSAD) tarafından İzmir’de düzenlenen “Adım Adım Dönüşüm” başlıklı panelde konuşan AYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Sait Salıcı, sektörün zorluklarla karşı karşıya olduğunu belirterek, “Yaklaşık 2,5 yıldır sektör hiç olmadığı kadar zorluklar içerisinde” dedi.