CHP’li Karatepe: Sanayi çarkları durdu, Türkiye üretmeden büyüyemez

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yalçın Karatepe: “Üretim Zafiyeti Gerçeklerle Yüzleşilmeden Çözülemez”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Yalçın Karatepe, ekonomideki üretim zafiyetinin iletişim stratejileriyle ötelenmeye çalışıldığını belirterek, gerçeklerle yüzleşilmeden ilerlemenin mümkün olmadığını söyledi. Karatepe, Türkiye ekonomisinin üretmeden büyüyemeyeceğini ifade etti.

Yalçın Karatepe’nin yazılı açıklamasına göre, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in sanayi üretimiyle ilgili açıklamalarını da değerlendiren Karatepe, Türkiye ekonomisinin üretim cephesinde iyileşme olmadığını vurguladı. Mart 2025 verilerine göre sanayi üretiminin artış göstermediğini belirten Karatepe, üretimin sadece yüzde 8 arttığını ve Türkiye ekonomisinin kalıcı verimsizlik, yatırım zayıflığı ve üretim çökmesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Karatepe, ekonomiyi yönetmenin istatistikleri makyajlamak değil, veriler doğrultusunda yapısal adımlar atmak olduğunu belirterek, üretimin ihmal edilmesinin yarının ekonomisinin çökmesine yol açabilecek kritik bir sorun olduğunu dile getirdi. Karatepe, güvenin üretim gücünün yeniden inşa edilmesiyle kazanılabileceğini ve bunun açık, rasyonel ve stratejik bir kalkınma programıyla mümkün olduğunu vurguladı.

Ekonomide Üretim Sorunu

Yalçın Karatepe, üretim olmadan büyümenin, sanayi çarklarının durduğu bir ekonomide mümkün olmadığını belirterek, ekonomik istikrarın dahi sağlanamayacağını ifade etti. Üretimin dışlandığı, planlamanın terk edildiği bir dönemde ekonomik büyümenin sadece rakamsal bir genişleme olmadığını ve üretim kapasitesinin artırılması gerektiğini dile getirdi.

Karatepe, Türkiye ekonomisinin iç pazardan değil, dış talep ve döviz akışından beslendiğini belirterek, bu durumun Türkiye’yi dış şoklara karşı savunmasız hale getirdiğini ifade etti. Verilerin Türkiye ekonomisinin üretim kapasitesini koruyamadığını ve dış girdilere bağımlı olduğunu gösterdiğini söyleyen Karatepe, ekonominin yönetilmesinin güven vermek için üretim gücünü yeniden inşa etmekten geçtiğini vurguladı.

Related Posts

Musul’da TIR krizi: Anlaşma imzalanmasına rağmen ticaret yavaşlıyor

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Irak’ın TIR Sözleşmesi’ni uygulamaya koymasına rağmen sınırda mühürlenen Türk araçlarının Musul’da tekrar kontrole tabi tutulduğunu belirterek, bu uygulamanın ticaret akışını yavaşlattığını ve gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Kira sözleşmelerinde yeni dönem: Emlakçılar da dahil edildi

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın başlattığı dijital kira sözleşmesi çalışmasında ikinci aşamaya geçildi. Kasım 2024’te tamamlanan ilk fazda, taşınmaz sahibi bireyler e-Devlet üzerinden dijital kira sözleşmeleri oluşturabiliyordu. Yeni düzenlemeyle …

Yetiştirmesi kolay getirisi yüksek İç ve dış pazarda kapış kapış

Dünyanın önde gelen üzüm üretim merkezlerinden Manisa’nın Alaşehir ilçesinde çiftçiler, mayıs ayıyla yeşillenen asmalardaki yaprakları satarak ek gelir elde ediyor. KİLOSU 70 LİRA: “YAPRAKBANK” Üzüm çiftçisinin “yaprakbank” olarak tanımladığı alım …

Koca ilçede kala kala 7-8 kişi kaldı: Bittik biz

Osmaniye’nin Kadirli ilçesindeki hal kapanma noktasına geldi. Hal esnafı iş yapamamaktan dert yanarken denetimsizlikten şikayet etti. Korsan ticarete denetim yapılmasını talep eden esnaf, “Eskiden şimdiki satışın 50- 60 katıydı, 100 katıydı belki …

Türk-İş Genel Başkanı Atalay’dan hükümete hodri meydan: ‘Özelleştirin bakalım yapabilir misiniz?’

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, şeker fabrikalarının özelleştirilmesine ilişkin sert ifadelerle hükümete yüklendi. Atalay, “Şu anda 14-15 fabrika olmasaydı şekeri üç misli, beş misli fiyata yiyecektik. Özelleştirin bakalım yapabilir misiniz? Yapamazsınız!” diyerek uyarıda bulundu.

Betam araştırması: Konutta fiyat balonu bazı bölgelerde sürüyor

Betam araştırması: Konutta fiyat balonu bazı bölgelerde sürüyor

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir