Devlet çiftçiye 3.5 trilyon borçlu

Çiftçilere Ödenmeyen Destekler Zirai Donla Birleşince Felakete Dönüştü

Son zamanlarda artan maliyetler, kurak yaz ayları ve hükümetin çiftçilere verdiği desteklerdeki aksaklıklar nedeniyle binlerce çiftçi zor durumda. Vergi Uzmanı Ozan Bingöl, SÖZCÜ için kaleme aldığı yazıda iktidarın yıllardır çiftçilere ödenmeyen tarımsal destekleri hatırlattı ve “Devlet çiftçilere 3.5 trilyon TL borçlu” dedi.

Meyve yetiştiricileri, ürünlerini sisleme makinesiyle korumaya çalıştılar.

Destekler Neden Ödenmiyor?

Bingöl, 2006 yılında yürürlüğe giren 5488 sayılı Tarım Kanunu’nu hatırlatarak, bu kanuna göre bütçeden ayrılacak kaynağın gayrisafi millî hasılanın yüzde birinden az olamayacağını belirtti. Yapılan hesaplamalara göre, 2006-2024 döneminde eksik ödenen desteklerin ilgili yıllar ortalama dolar kuruyla 93.7 milyar dolara tekabül ettiği ortaya çıktı. Bu tutar bugünkü dolar kuruyla (38 TL) çevrildiğinde, çiftçilere 2006 yılından bu yana ödenmeyen tarımsal destek tutarının 3 trilyon 559 milyar TL’ye ulaştığı belirtildi.

Bakanlık yetkilileri, dondan zarar gören bahçelerde incelemelerde bulundular.

Bingöl, yazısında çiftçilerin uzun yıllardır verdikleri emeğin karşılığını alamadığını vurgulayarak, “Çiftçi desteklenmeli, toprağına sahip çıkılmalı. Bugün bütçede faiz harcamaları ile tarımsal desteklere baktığımızda, 2024 yılında faize yapılan ödemenin tarımsal desteklere yapılan ödemeden 13.9 kat fazla olduğunu görüyoruz. Bu durumda, çiftçilerin üretim yapmaya teşvik edilmesi ve gıda fiyatlarının düşmesi beklenmemelidir” şeklinde ifadelerde bulundu.

Tarlada nöbet tutan çiftçiler, soğuğa karşı ateş yakarak mücadele etmeye çalıştılar.

Tarım Alanlarında Azalma Endişe Verici

Tarım alanlarının azaldığına dikkat çeken Bingöl, “2001 yılında kişi başına düşen tarım alanı 0.40 hektarken, 2023 yılı sonunda bu miktar 0.28 hektara düştü. Nüfusun arttığı bir dönemde tarım arazilerinin azalması, gıda arz güvenliği açısından ciddi sorunlar doğurabilir. Bu durum alarm verici” dedi.

Çiftçiler, zirai dona karşı ağaçlarda oluşturulan buz tabakasıyla mücadele etmeye çalıştı ancak maalesef başarılı olamadılar.

Related Posts

SGK uzmanından emekliye iyi, asgari ücretliye kötü haber: Temmuz zammı senaryosunu açıkladı

Nisan ayı enflasyonu bu haftanın başında açıklandı. Emekli ve memur için de önemli olan enflasyon oranıyla beraber yeni zamlar hesaplanmaya başlandı. SGK uzmanı Özgür Erdursun, emekli maaş zammı için net rakam verirken, asgari ücret zammı için kötü haberi duyurdu.

Emekli bayram ikramiyesi ödeme takvimi netleşiyor

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala emeklilerin gözü bayram ikramiyesi ödemelerine çevrildi. Yapılan zamla birlikte emekli ikramiyesi 4 bin TL’ye yükseltilmişti. Peki, ödemeler ne zaman yapılacak? İşte SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı emeklilerini ilgilendiren tüm detaylar…

Reel efektif döviz kuru endeksi geriledi

Reel efektif döviz kuru endeksi, Nisan 2025’te TÜFE bazında 1,55 puan azalarak 72,12’ye geriledi.

Altın yükselişe geçti

Altın alım satımı yapacaklar ve yatırımcıların yakından takip ettiği altın fiyatlarında hareketlilik sürüyor. Tarihi rekorları kırdıktan sonra geçen haftayı düşüşle geçiren altın, yatırımcısını düşündürdü. Art arda kırdığı rekorların ardından düşüşe …

Yurt dışından gelen talep arttı, Türk şirketler harekete geçti

Türkiye’de hizmet veren gıda firmaları, son yıllarda ihracatta yaşanan talebin ardından lavaş (tortilla) ekmek üretimine ağırlık verdi. Geçtiğimiz yıl 107 milyon dolarlık lavaş ihracatı gerçekleştirilirken, Türkiye özellikle Orta Doğu, Avrupa ve ABD pazarına en fazla ürün gönderen ülkeler arasında yer alıyor. Sektördeki karlılık oranı, ünlü un firmalarının da lavaş üretimine yönelmesine neden oldu.

Kalpte 3 milyar dolar tasarruf

Cumhurbaşkanlığı ve Sağlık Bakanlığının ortak çalıştığı Üreten Sağlık Modeli kapsamındaki en önemli projelerden olan Kalp Akciğer Makinesinde (KAM) ufuk göründü.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir