Dinlenirken ortaya çıkan titremeler Parkinson belirtisi olabilir

Parkinson Hastalığının Risk Faktörleri ve Tedavi Yöntemleri

65 yaş üstü bireylerde sıkça görülen Parkinson hastalığının genetik ve çevresel faktörlerden etkilendiğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Yaşar Kütükçü, tarım ve böcek ilaçlarına maruz kalanlarda hastalık riskinin yüzde 70 arttığını vurguladı.

Hareket kontrolünde önemli rol oynayan dopamin maddesindeki işlev bozuklukları nedeniyle ortaya çıkan Parkinson belirtilerini açıklayan Kütükçü, hastalığın dört ana belirtisinin hareketlerin yavaşlaması, tremor adlı tiremeler, kas sertliği ve denge kaybı olduğunu aktardı.

Tedavi Seçenekleri ve Başarı Oranı

Parkinson hastalığının ilerleyici bir hastalık olduğunu belirten Prof. Dr. Yaşar Kütükçü, hastalığın ilerlemesiyle birlikte ortaya çıkan belirtileri ve tedavi seçeneklerini açıkladı. Kütükçü, hastaların şikayetlerine yönelik tedavilerle hayat kalitesinin yıllar boyu korunabileceğini ve tedaviye yüzde 90 oranında olumlu yanıt alındığını belirtti.

Cerrahi Müdahale ve İlerleyen Evreler

İleri evrelerde cerrahi müdahalenin gündeme gelebileceğini ifade eden Prof. Dr. Yaşar Kütükçü, apomorfin enjeksiyonları ve ilaç infüzyonu gibi tedavi yöntemlerinin yanı sıra cerrahinin bazı durumlarda tercih edilebileceğini dile getirdi. Cerrahi tedavinin beyinde belirli bölgelere uyarı gönderme şeklinde gerçekleştiğini belirten Kütükçü, ameliyatın gerekliliği ve uygulanma şekli konusunda titizlikle karar verilmesi gerektiğini vurguladı.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Related Posts

Görme kaybının sessiz nedeni: Bu belirti körlüğe yol açabilir

Ağrısız başlıyor, sessizce ilerliyor ve sonu körlük olabiliyor. Medipol Sağlık Grubu’ndan Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nursal Melda Yenerel, retina damar tıkanıklıklarının bu sinsi tehlikesine dikkat çekerek; ileri yaş, hipertansiyon ve sigara kullanımının riski artırdığını belirtti.

2025 Mart TUS Tercihleri

2025 Mart TUS’da Ek Tercihe kalan boş kontenjanlar açıklandı. Uzman doktor adaylarının tercih etmediği branşlar dikkat çekti. 

Uzmanından güneş yanığı uyarısı: Yıllar sonra da deri kanserine neden olabiliyor

Türk Dermatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ertan Yılmaz, güneş yanıkları açısından kısa süreli tatillerden korktuklarını belirterek, güneş yanığından sonra sırtta oluşan lekelerin kayıt altına alınarak, düzenli takibinin önemli olduğunu söyledi.

Gençlik masalları ve gerçekler: Hangisi sizi yaşlandırıyor?

Uzun yaşamın sırrı genlerde mi saklı, alışkanlıklarda mı? Kolajen, detoks, antioksidanlar Bilim ne diyor, pazarlama ne satıyor? Geroprotektif moleküllerden genetik testlere, anti-aging kürlerinden biyolojik yaş hesaplarına kadar tüm gençlik vaatlerini bilimsel süzgeçten geçirdik.

Alerjik hastalıkları olanlar için ‘polen’ uyarısı: Belli saatlerde dışarı çıkmayın, pencere açmayın

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Öğr. Üyesi İhsan Topaloğlu, ülke genelinde artan polen yoğunluğu ile ilgili çocuk, yaşlı ve alerjik hastalığı olanları uyararak, “Saat 05.00-10.00 ile saat 18.00-20.00 arasında polenin en yoğun olduğu saatlerde dışarı çıkmamalarını, kapı ve pencerelerini açmamaları, eve girdiklerinde kıyafetlerini çıkartarak banyo yapmalarını öneriyoruz” dedi.

Acil Tıp Uzmanı uyardı: Kurban Bayramı’nda bir anlık dikkatsizlik kalıcı hasara yol açabilir

Acil Tıp Uzmanı uyardı: Kurban Bayramı’nda bir anlık dikkatsizlik kalıcı hasara yol açabilir