Parkinson Hastalığının Risk Faktörleri ve Tedavi Yöntemleri
65 yaş üstü bireylerde sıkça görülen Parkinson hastalığının genetik ve çevresel faktörlerden etkilendiğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Yaşar Kütükçü, tarım ve böcek ilaçlarına maruz kalanlarda hastalık riskinin yüzde 70 arttığını vurguladı.
Hareket kontrolünde önemli rol oynayan dopamin maddesindeki işlev bozuklukları nedeniyle ortaya çıkan Parkinson belirtilerini açıklayan Kütükçü, hastalığın dört ana belirtisinin hareketlerin yavaşlaması, tremor adlı tiremeler, kas sertliği ve denge kaybı olduğunu aktardı.
Tedavi Seçenekleri ve Başarı Oranı
Parkinson hastalığının ilerleyici bir hastalık olduğunu belirten Prof. Dr. Yaşar Kütükçü, hastalığın ilerlemesiyle birlikte ortaya çıkan belirtileri ve tedavi seçeneklerini açıkladı. Kütükçü, hastaların şikayetlerine yönelik tedavilerle hayat kalitesinin yıllar boyu korunabileceğini ve tedaviye yüzde 90 oranında olumlu yanıt alındığını belirtti.
Cerrahi Müdahale ve İlerleyen Evreler
İleri evrelerde cerrahi müdahalenin gündeme gelebileceğini ifade eden Prof. Dr. Yaşar Kütükçü, apomorfin enjeksiyonları ve ilaç infüzyonu gibi tedavi yöntemlerinin yanı sıra cerrahinin bazı durumlarda tercih edilebileceğini dile getirdi. Cerrahi tedavinin beyinde belirli bölgelere uyarı gönderme şeklinde gerçekleştiğini belirten Kütükçü, ameliyatın gerekliliği ve uygulanma şekli konusunda titizlikle karar verilmesi gerektiğini vurguladı.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
More Stories
14 Yaşındaki İşçi Geri Dönüşüm Fabrikasında Hayatını Kaybetti
“Sağlıklı Beslenme Yolculuğum” başladı
Nusaybin’de Motosiklet Kazası: 2 Yaralı