Dış ticarette ihracat ve ithalat endeksleri arttı

TÜİK: Mart Ayına İlişkin Dış Ticaret Endeksleri Açıklandı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), en son yapılan açıklamada mart ayına ilişkin dış ticaret endekslerini duyurdu.

Yapılan değerlendirmelere göre, ihracat birim değer endeksi mart ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,8 artış kaydetti.

Söz konusu endeks, Mart 2024’e göre gıda, içecek ve tütünde yüzde 9,3, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 2,2 ve imalat sanayisinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 1,6 artış gösterirken, yakıtlarda yüzde 15,4 azalış yaşandı.

İhracat miktar endeksi ise aynı periyotta yüzde 1,5 artış gösterdi. Geçen yılın aynı dönemine göre gıda, içecek ve tütünde yüzde 6,3, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 4,1 ve yakıtlarda yüzde 1,1 gerileme yaşanırken, imalat sanayisinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 2 artış kaydedildi.

İthalat birim değer endeksi ise mart ayında yüzde 1,3 arttı. Bu endeks yıllık bazda gıda, içecek ve tütünde yüzde 16,2, yakıtlarda yüzde 1,2 yükselirken, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 4,3 ve imalat sanayisinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 1,4 azalış gösterdi.

İthalat miktar endeksi ise söz konusu ayda yüzde 0,8 arttı. Geçen yılın aynı dönemine kıyasla, gıda, içecek ve tütünde yüzde 8, yakıtlarda yüzde 5,1 ve imalat sanayisinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 2,7 artış yaşanırken, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 7,3 düşüş meydana geldi.

İthalat ve İhracatta Artış Gözlendi

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış serilere göre ihracat miktar endeksi, şubatta 153,9 iken martta yüzde 4,4 artarak 160,6 oldu. Aynı şekilde, takvim etkilerinden arındırılmış serilere göre ise ihracat miktar endeksi geçen yıl martta 162 iken bu yıl yüzde 5,7 artarak 171,1’a yükseldi.

İthalat miktar endeksi ise mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış olarak şubatta 128 iken yüzde 2,8 artarak mart ayında 131,6 olarak belirlendi. İthalat miktar endeksi, Mart 2024’te 131,4 iken bu yılın aynı ayında yüzde 4 artışla 136,7’ye ulaştı.

İhracat birim değer endeksinin ithalat birim değer endeksine bölünmesiyle hesaplanan dış ticaret haddi, Mart 2024’te 87,3 olarak kaydedilmişken, bu yıl 0,4 puanlık bir artışla 87,6 olarak belirlendi.

Related Posts

Maaş zamlarını %15’e çektiler

Mayıs enflasyonu %1.53, yıllık enflasyon %35 çıktı. Beklentinin altında kaldı. TÜİK aynı indirimi bu ay da yaparsa emekliye %16, memura %15 sefalet zammı verilecek.

İstanbul’daki Barış Masası devrilirse; Füzeler Moskova’yı, Berlin’i, Londra’yı da vurmaya başlar. İşler bu noktalara sürüklenir. Ukrayna’nın “son” saldırısı, bu tehlikenin “ilk” işaretidir!

Artık savaşlarda “cephe” ya da “cephe hattı” yok. Ülkenin bir bölümünde savaş yapıp diğer bölümlerini savaş dışı bırakma ihtimali yok. Sınırınızda savaşıp içeriyi koruma şansı yok. Hiçbir ülkenin kendini sınırının sıfır noktasında savunma imkanı yok. Artık bir savaşa giriyorsanız ülkenin tamamı savaş alanı, tamamı cephedir. Konvansiyonel savaş araçları, orduların çarpışması diye bir durum artık olmayacak. Ordular kadar milletler de savaşın içinde olacak. “BARUT”UN KEŞFİNDEN SONRA SAVAŞ TARİHİ “İLK

Üreticinin enflasyonu yükselmeye devam ediyor

TÜİK Mayıs ayı üretici fiyat endeksi verilerini açıkladı. Buna göre üretici fiyatları aylık bazda yüzde 2,48 olarak açıklanırken, yıllık bazda yüzde 23,13 ile yükseliş gösterdi.

Trump’ın çelik kararı sonrası borsada hisseler fırladı

ABD Başkanı Donald Trump’ın ithal çeliğe uygulanan gümrük vergisini yüzde 25’ten yüzde 50’ye çıkaracaklarını açıklaması, New York Borsası’nda haftanın ilk işlem gününde sert dalgalanmalara yol açtı. Vergi artışının ardından Dow Jones endeksi 100 …

Gelir İdaresi harekete geçti: Tapu harcını eksik gösterenler dikkat!

Tapu işlemlerinde harç bedelini eksik beyan edenler için pişmanlık hükümlerinden nasıl yararlanılacağına ilişkin ayrıntılar netleşti.

Kritik tarih yaklaşıyor: Haziranda kira artış oranı ne olacak?

Haziran ayı yoğun veri akışları geldi. Gözler hem faiz kararında hem de Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nun adımlarında yer alıyor. Kiracılar ve ev sahipleri ise enflasyon verisini merakla bekliyor. Peki, haziran ayı kira artış oranı ne zaman belli olacak? İşte tüm detaylar…