Gaziantep’te Kadınlar Sedef Kakma Sanatını Yaşatıyor

Gaziantep’te Sedef Kakma Sanatıyla Kadınlar Güçleniyor

Gaziantep’te sedef kakma kursuna katılan kadınlar, el emeği göz nuruyla ahşap işlemeler yapıyor.

Türkiye’nin unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarından biri olan sedef kakma, Gaziantep’te kadın ustalar tarafından yaşatılmaya devam ediyor. Geçmişi yüzyıllar öncesine dayanan sedef kakma işlemeciliğinin Gaziantep patentine sahip olan kadınlar, ahşap parçalara tasarım ve işlemler yaparak hayat veriyor. Şahinbey Belediyesi’nin desteklediği bu sanat kurslarında kadınlara sedef kakma sanatı öğretiliyor.

Hasan Güzel Gençlik Merkezi’nde açılan sedef kakma kursu, kadınların ilgisini çekmeye devam ediyor. Merkezde bulunan kadın ustalar, geçmişten günümüze gelen bu sanatı öğrenerek ahşap ürünlere şekil veriyorlar. Kursa katılan kadınlar, önce ahşap parçalarını şekillendiriyor, ardından çekiç ve tel yardımıyla çeşitli figürler oluşturuyorlar. El emeğiyle hazırlanan ürünler arasında çeyiz sandığı, el aynası ve hediye sandığı gibi farklı ürünler bulunuyor.

Kursiyerler, tamamladıkları ürünleri sevdiklerine hediye edebildikleri gibi sosyal medya üzerinden de satarak aile ekonomilerine katkıda bulunabiliyorlar. Usta öğretici Mustafa Kaya, kadınların verilen eğitimler sayesinde meslek sahibi olup gelir elde ettiklerini vurguluyor. Sedef kakma sanatının devamı için büyük çaba sarf edildiğini belirten Kaya, kursiyerlerin becerileri sayesinde bu geleneksel sanatın yaşatılmasına katkı sağladıklarını dile getiriyor.

Kursiyerlerden Nurhan Yenilmez, sedef kakma sanatını öğrenmekten mutluluk duyduğunu ve ailesine katkıda bulunmak istediğini ifade ediyor. Aile bütçesine katkı sağlamanın yanı sıra bu sanatın kendisine keyif verdiğini belirten Yenilmez, kurs imkanı sağlayan Şahinbey Belediye Başkanı’na teşekkürlerini iletiyor. Diğer bir kursiyer Firdevs Yalçındağ ise sedef kakma işleme kursunun kendisi için önemli olduğunu vurgulayarak, aile ekonomisine katkıda bulunmanın mutluluğunu yaşıyor.

Gaziantep’te sedef kakma sanatını yaşatmak ve yeni ustalar yetiştirmek amacıyla açılan kurslar, kadınların el becerilerini geliştirme, aile ekonomilerine katkıda bulunma ve geleneksel sanatları gelecek nesillere aktarma fırsatı sunuyor.

Related Posts

Yurtdışına çıkarken bir masraf daha! BTK tamamını kaldırdı

BTK, yurt dışı kaynaklı sekiz eSIM sağlayıcısına erişimi engelledi. Erişim engeli getirilmesiyle vatandaşlar yerli operatörlere mecbur bırakılacak.

İnşaat maliyet endeksi arttı

İnşaat maliyet endeksi yıllık %22,40 arttı, aylık %0,88 arttı.

Nvidia hissesi rekor kırıp dünya tarihine geçti

Nvidia hissesi güne sert yükselişle başladıktan sonra rekor kırdı. Aynı zamanda 4 trilyon dolar piyasa değerine ulaşan ilk şirket oldu.

8,4 milyarlık dev katkı Türkiye’nin en yüksek barajından geldi

Artvin’in Yusufeli ilçesinde Çoruh Nehri üzerinde inşa edilen Yusufeli Barajı, üretimin başladığı 2024’ten bu yana toplam 3,1 milyar kilovatsaat elektrik üreterek milli ekonomiye yaklaşık 8,4 milyar TL katkı sağladı ..Yüksekliğiyle Türkiye’nin …

Bakan Kacır: Güçlü uluslararası iş birlikleri içinde yer almaya devam edeceğiz

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Cenevre’de düzenlenen Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı (WIPO) Bakanlar Politika Diyaloğu Toplantısı’na katıldı.

AYSAD Başkanı Sait Salıcı: Sanayicimizin dayanacak gücü kalmadı

Ayakkabı Yan Sanayicileri Derneği (AYSAD) tarafından İzmir’de düzenlenen “Adım Adım Dönüşüm” başlıklı panelde konuşan AYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Sait Salıcı, sektörün zorluklarla karşı karşıya olduğunu belirterek, “Yaklaşık 2,5 yıldır sektör hiç olmadığı kadar zorluklar içerisinde” dedi.