İşçiler, düşük ücretlerin yanı sıra bir de sigortasız çalıştırılma ile karşı karşıya kalırken, ‘sahte sigortalılık’ da yaygınlaşıyor: Usulsüzlük ‘yol’ olmuş!

Sosyal Güvenlik Denetimlerinde Kayıt Dışılık Oranı Yüksek Çıktı

Geçtiğimiz yıl yapılan sosyal güvenlik denetimleri ve Kayıt Dışı İstihdam ile Mücadele (KADİM) çalışmaları sonucunda, 19 bin 809 işyerinin kayıt dışı olduğu ve 141 bin 462 kişinin kayıt dışı çalıştırıldığı ortaya çıktı. Ayrıca, “sahte sigortalılık” vakaları da artış gösteriyor. Denetlemeler sonucunda, 124 bin 982 işyerinde sahte sigortalılar tespit edilirken, 94 bin 740 sahte sigortalıya rastlandı.

SGK 2024 Faaliyet Raporu’na göre, 2024 yılının dördüncü çeyreğinde kayıt dışı istihdam oranı %26.27 olarak belirlendi. Geçen yıl gerçekleştirilen denetimlerde 19 bin 809 iş yerinin kayıt dışı olduğu ve 141 bin 462 kişinin kayıt dışı çalıştığı tespit edildi. KADİM servisleri tarafından yapılan denetimlerde toplamda 1.4 milyon evrak incelendi ve 119 bin 828 tescilsiz sigortalıya rastlandı.

94 BİN SAHTE SİGORTALI BELİRLENDİ

Sosyal güvenlik denetmenleri tarafından 124 bin 982 işyeri denetlenirken, 21 bin 634 kişinin kayıt dışı çalıştığı belirlendi. Bu denetimler sonucunda 2 bin 114 işyerinin sahte olduğu ortaya çıktı ve 94 bin 740 sahte sigortalıya rastlandı.

HİLELİ BOŞANMALAR ARTIYOR

Aylık geliri artırmak amacıyla hileli boşanma yolu da tercih ediliyor. Raporlara göre, boşandığı eşiyle birlikte yaşamaya devam eden kişilere yönelik yapılan denetimlerde önerilen maaş kesme sayısı 2 bin 404 olarak kaydedildi.

206 BİN SAHTE SİGORTALIYLA MÜCADELE

2016 yılında başlatılan sahte işyeri ve sigortalılık tespiti projesi kapsamında şimdiye kadar yapılan denetimlerde 2 bin 949 işyerinin sahte olduğu tespit edildi. Bu sahte işyerlerinde çalışan 206 bin 776 sahte sigortalıya rastlandı ve tahsilatı mümkün olmayan yaklaşık 3 milyar liralık borç ortaya çıktı.

386 İŞYERİNİN 365’İ SAHTE ÇIKTI

İstanbul’da pilot il olarak seçilen İş Yeri Karne Projesi kapsamında 386 işyeri denetlendi ve 365’inin sahte olduğu belirlendi. Bu sahte iş yerleri üzerinden kuruma 43 bin 276 sahte sigortalı bildirildi.

Ülke genelinde sahte olma ihtimali yüksek olan 16 farklı ilde (İstanbul hariç) tescilli 100 işyeri belirlendi ve yapılan denetimler sonucunda 79 işyerinin sahte olduğu tespit edildi. Bu iş yerleri aracılığıyla kuruma 5 bin 360 sahte sigortalı bildirildi. Devam eden çalışmalarda sahte olma ihtimali yüksek olan 132 işyeri için denetim yapıldı ve 108’inin sahte/kısmi sahte işyeri olduğu belirlendi. Bu iş yerlerinden 13 bin 439 sahte sigortalı bildirildi.

Related Posts

CHP’li Barut: “AKP ekonomiyi çökertti, yangın büyüyor”

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, AKP iktidarının büyüttüğü ekonomik ve siyasi kriz sonucu halka açlık, yoksulluk ve sefalet dayatıldığını, yüksek enflasyon ve faizlerin ocakları söndürdüğünü söyledi. Halk kan ağlarken iktidarın çözüm yerine krizi büyüttüğünü aktaran Barut, “Açlık, sefalet ve yoksulluk dayatması sonucu üretim durdu, borçlar ödenmiyor. Bu düzeni değiştireceğiz” dedi.

Borsa günü düşüşle tamamladı (13 Mayıs 2025)

BIST 100 endeksi önceki kapanışa göre 46,90 puan azalırken, toplam işlem hacmi 118,9 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 1,25 değer kazanırken, holding endeksi yüzde 0,80 değer kaybetti. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 2,79 …

Dış ticarette ihracat ve ithalat endeksleri arttı

TÜİK’in yayımladığı Mart 2025 dış ticaret endekslerine göre, hem ihracat hem de ithalat miktar endekslerinde artış yaşandı. İhracat birim değeri yıllık bazda yüzde 1,8 artarken, dış ticaret haddi 87,7’ye yükseldi.

CHP’li Karatepe: Sanayi çarkları durdu, Türkiye üretmeden büyüyemez

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yalçın Karatepe, sanayi üretiminin durağanlaştığını belirterek, “Türkiye ekonomisi üretmeden büyüyemez. Mevcut yönetim, yapısal sorunları iletişim stratejileriyle örtmeye çalışıyor. Oysa veriler çok net: Sanayi üretimi çöküyor, üretim olmadan hiçbir söylem sürdürülemez” dedi.

Musul’da TIR krizi: Anlaşma imzalanmasına rağmen ticaret yavaşlıyor

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Irak’ın TIR Sözleşmesi’ni uygulamaya koymasına rağmen sınırda mühürlenen Türk araçlarının Musul’da tekrar kontrole tabi tutulduğunu belirterek, bu uygulamanın ticaret akışını yavaşlattığını ve gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Kira sözleşmelerinde yeni dönem: Emlakçılar da dahil edildi

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın başlattığı dijital kira sözleşmesi çalışmasında ikinci aşamaya geçildi. Kasım 2024’te tamamlanan ilk fazda, taşınmaz sahibi bireyler e-Devlet üzerinden dijital kira sözleşmeleri oluşturabiliyordu. Yeni düzenlemeyle …