Japonya’dan hipersonik füzelere karşı fütüristik elektromanyetik silah

Japonya, Hipersonik Füzelere Karşı Elektromanyetik Silah Geliştiriyor




Japonya, hipersonik füze tehditlerine karşı geliştirdiği elektromanyetik top (railgun) teknolojisinde önemli bir adım attı. Japon Deniz Öz Savunma Kuvvetleri, Savunma Tedarik, Teknoloji ve Lojistik Ajansı (ATLA) tarafından yürütülen projede geliştirilen prototip elektromanyetik silahının yeni görüntüleri ilk kez kamuoyuyla paylaştı.

Bir bilim kurgu ürünü gibi görünen bu silah, klasik mühimmat ve patlayıcılara ihtiyaç duymadan elektromanyetik kuvvetle mermileri ses hızının çok üzerinde fırlatabiliyor. Raylı elektromanyetik fırlatıcılar esasında ilk olarak 1920’li yıllarda teorik olarak geliştirilmiş olsa da, günümüzde yüksek hızlı tehditlere karşı kullanılabilir seviyeye getirilmeleri oldukça karmaşık mühendislik süreçleri gerektirdi.

Testler Devam Ediyor

Japonya, 2016’dan bu yana elektromanyetik top konusunda ciddi yatırımlar yapıyor. Son üç yılda bu alana 46.3 milyar yenlik kaynak ayıran Tokyo, özellikle Çin gibi ülkelerin geliştirdiği hipersonik füzelere karşı savunma kapasitesini artırmayı hedefliyor. Çünkü bu tür füzeler, sesin en az beş katı hızda hareket ettikleri gibi, yörünge boyunca manevra da yapabiliyorlar. Bu da klasik savunma sistemleriyle önlenmelerini neredeyse imkansız hale getiriyor.




Öte yandan savunma alanında bu teknolojinin uygulanması ciddi teknik zorlukları beraberinde getiriyor. Öncelikle bu kadar yüksek enerjiyi sağlayacak güç sistemlerinin gemilere entegre edilmesi gerekiyor. Ayrıca her atışta ortaya çıkan aşırı ısıyı yönetmek ve sistemleri kompakt hale getirmek de mühendislik sınırlarını zorluyor.

Manyetik silahların çalışma prensibi, klasik barutlu silahların aksine tamamen elektromanyetik kuvvetlere dayanıyor. Sistemin temelinde, birbirine paralel yerleştirilmiş iki iletken ray bulunuyor. Bu raylardan birine yüksek gerilimli elektrik akımı verildiğinde, akım mermi benzeri iletken bir projeden geçerek diğer raya ulaşır. Bu elektrik akışı, raylar arasında güçlü bir manyetik alan oluşturur ve oluşan Lorentz kuvveti, mermiyi raylar boyunca ileri doğru inanılmaz hızlarda fırlatır. Bu süreçte hiçbir patlayıcı madde kullanılmaz; hareket tamamen elektrik ve manyetizma sayesinde sağlanır. Bu prensip, maglev trenlerinde ve modern uçak gemilerindeki fırlatma sistemlerinde de kullanılıyor.

Railgun ya da Gauss Gun olarak adlandırılan bu tür silahlar, uzun süredir bilim kurgu filmlerinde ve video oyunlarında karşımıza çıkan teknolojiler arasında yer alıyor. Ancak artık bu konsept kurgu dünyasının ötesine geçerek, savunma sanayilerinin öncelikli araştırma alanlarından biri haline geldi.

Related Posts

Sahte baz istasyonu nedir? Android 16‘da önemli bir güvenlik önlemi olacak

Google, Android 16 kullanıcılarını sahte baz istasyonlarından koruyarak, gizli takip eden ve sahte mobil ağlara karşı önemli güvenlik prosedürleri uygulayacak.

Kırklareli’nde Gençler Türkiye Muaythai Şampiyonası devam ediyor

Türkiye Muaythai Federasyonu tarafından düzenlenen Hayrullah Camadan Gençler Türkiye Şampiyonası sürüyor.

Bu websitesi dolandırıcıları tespit ediyor!

Akıllı telefonla birlikte internetin daha da erişilebilir olması, internet siteleri üzerinden alışveriş için yaygın hale gelmesi gibi etkenler dolandırıcıların da interneti kullanarak kişisel verilere ulaşmasına ve banka hesaplarına müdahale etmesine …

Dans eden robotlar gerçek mi? İşin uzmanları anlatıyor

Boston Dynamics’in dans eden robotları, sosyal medyada viral olan videolarıyla bilim ve teknoloji dünyasını adeta büyüledi. Spot ve Atlas gibi robotların karmaşık dans hareketleri, izleyenleri hem hayran bıraktı hem de bir soruyu gündeme taşıdı: Bu …

Bursaspor, Yiğitali Bayrak’a veda etti

Bursaspor Kulübü, geçtiğimiz sezon şampiyonluk yaşayan kadroda yer alan Yiğitali Bayrak ile yollarını ayırdığını açıkladı.

SpaceX’in Starship roketi test sırasında patladı: Patlama anı kameralara yansıdı

Elon Musk, onuncu test uçuşu için hazırlanan ve havaya uçan roket ile ilgili ilk bulguları paylaştı.