“Kanserle mücadele en etkili silah erken teşhis”

Onkoloji Uzmanı Dr. Saadet Tokluoğlu, kanserin modern çağın en yaygın ve en ölümcül hastalıklarından biri olmaya devam ettiğini belirterek, “Tıp dünyasında gelişen yeni tedavi yöntemleri umut verici olsa da erken teşhis ve farkındalık kanserle mücadelede hala en güçlü silahlarımız arasında yer almaktadır” dedi.

4 Şubat Dünya Kanser Günü’nde erken teşhisin önemine dikkat çeken Onkoloji Uzman Dr. Saadet Tokluoğlu, kanser vakalarındaki artışın nedenlerini ve erken teşhisin hayati önemini vurguladı. Dünyada kanser vakalarının her geçen gün arttığını belirten Dr. Tokluoğlu, “Yaş ortalamasının artmasıyla birlikte kanser vakalarında da ciddi bir yükseliş gözlemleniyor. Ancak yaşlanma tek faktör değil. Modern yaşam tarzı, sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam, sigara ve alkol kullanımı, hava kirliliği ve stres gibi etkenler de kanser riskini artırıyor. Bilinçsiz tüketilen işlenmiş gıdalar, hormonlu besinler ve çevresel toksinler, vücudun savunma mekanizmalarını zayıflatarak kanserin ortaya çıkma olasılığını yükseltiyor” diye konuştu.

“Erken teşhisin önemi”

Kanserin en büyük düşmanının erken teşhis olduğuna dikkat çeken Tokluoğlu, “Kanser erken evrede yakalandığında tedavi şansı çok daha yüksek oluyor. Ne yazık ki, çoğu insan tarama testlerine katılmaktan kaçınıyor ya da vakit bulamıyor. Oysa bu testler, hastalığın ilerlemesini engellemenin en etkili yolu. Düzenli tarama testleri hayati öneme sahiptir. 40 yaş üstü kadınların meme kanseri için mamografi çektirmesi, 30 yaş üzerindeki kadınların rahim ağzı kanseri için HPV ve smear testlerini yaptırması, 50 yaş üstü bireylerin kolon kanseri taramalarına katılması, akciğer kanseri açısından risk grubundaki kişilerin düşük dozlu bilgisayarlı tomografi (LDCT) taramaları yaptırması hayati önem taşıyor” dedi.

Yeni tedavi yöntemleri

Son yıllarda kanser tedavilerinde devrim niteliğinde gelişmeler yaşandığını ifade eden Dr. Tokluoğlu, “Artık geleneksel tedavilerin yanı sıra immünoterapi, hedefe yönelik tedaviler, gen tedavileri ve yapay zekâ destekli erken teşhis yöntemleri ile hastaların tedavi süreci daha konforlu hale geliyor. İmmünoterapi, bağışıklık sistemini kanser hücreleriyle savaşacak şekilde güclendiren bir yöntem olarak öne çıkarken, hedefe yönelik tedaviler ise kanserin genetik profiline göre kişiye özel ilaçların kullanılmasını sağlıyor. Bireysel olarak kanser konusunda bilinçlenmek, düzenli taramalara katılmak ve sağlıklı yaşam alışkanlıkları benimsemek çok önemlidir. Aynı zamanda çevremizi de bu konuda bilinçlendirmeli, taramaların önemini anlatmalı ve kanserle mücadele eden bireylere destek olmalıyız. 4 Şubat Dünya Kanser Günü, kansere karşı birlikte harekete geçmek için bir fırsat sunuyor. Bugün yapacağımız bir bilinçlendirme, belki de bir insanın hayatını kurtarabilir” dedi. (DHA)


Yine mi! ‘Uzak Şehir’de levirattan doğan aşk hikâyesi…

 

Günün öne çıkan haberleri

TIKLAYIN | İhraç edilen Ebru Eroğlu ile ilgili YDK kararına T24 ulaştı

TIKLAYIN | Annesi silahlı saldırıda öldürülen 9 aylık bebek yolda emeklerken bulundu

TIKLAYIN | Ertuğrul Özkök: Bahçeli’nin yanındaki bu iki sivili geçen cuma nerede gördük?

TIKLAYIN | Spor yazarları Gaziantep-Galatasaray maçını değerlendirdi: Bu oyunla nereye kadar

TIKLAYIN | Oyuncu Melisa Sözen’in ‘YPJ’li kadın’ rolü sebebiyle ifadesi alındı

TIKLAYIN | Tanju Özcan’dan AKP’li meclis üyesine: 78 insan ölmüş, sen neye gülüyorsun, utanma duygunu yitirdin mi!

 

Related Posts

Görme kaybının sessiz nedeni: Bu belirti körlüğe yol açabilir

Ağrısız başlıyor, sessizce ilerliyor ve sonu körlük olabiliyor. Medipol Sağlık Grubu’ndan Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nursal Melda Yenerel, retina damar tıkanıklıklarının bu sinsi tehlikesine dikkat çekerek; ileri yaş, hipertansiyon ve sigara kullanımının riski artırdığını belirtti.

2025 Mart TUS Tercihleri

2025 Mart TUS’da Ek Tercihe kalan boş kontenjanlar açıklandı. Uzman doktor adaylarının tercih etmediği branşlar dikkat çekti. 

Uzmanından güneş yanığı uyarısı: Yıllar sonra da deri kanserine neden olabiliyor

Türk Dermatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ertan Yılmaz, güneş yanıkları açısından kısa süreli tatillerden korktuklarını belirterek, güneş yanığından sonra sırtta oluşan lekelerin kayıt altına alınarak, düzenli takibinin önemli olduğunu söyledi.

Gençlik masalları ve gerçekler: Hangisi sizi yaşlandırıyor?

Uzun yaşamın sırrı genlerde mi saklı, alışkanlıklarda mı? Kolajen, detoks, antioksidanlar Bilim ne diyor, pazarlama ne satıyor? Geroprotektif moleküllerden genetik testlere, anti-aging kürlerinden biyolojik yaş hesaplarına kadar tüm gençlik vaatlerini bilimsel süzgeçten geçirdik.

Alerjik hastalıkları olanlar için ‘polen’ uyarısı: Belli saatlerde dışarı çıkmayın, pencere açmayın

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Öğr. Üyesi İhsan Topaloğlu, ülke genelinde artan polen yoğunluğu ile ilgili çocuk, yaşlı ve alerjik hastalığı olanları uyararak, “Saat 05.00-10.00 ile saat 18.00-20.00 arasında polenin en yoğun olduğu saatlerde dışarı çıkmamalarını, kapı ve pencerelerini açmamaları, eve girdiklerinde kıyafetlerini çıkartarak banyo yapmalarını öneriyoruz” dedi.

Acil Tıp Uzmanı uyardı: Kurban Bayramı’nda bir anlık dikkatsizlik kalıcı hasara yol açabilir

Acil Tıp Uzmanı uyardı: Kurban Bayramı’nda bir anlık dikkatsizlik kalıcı hasara yol açabilir