Nebati’nin KKM’si gitti Şimşek’in KGD’si geldi: Piyasada büyük panik

Ekonomi Haberleri: Merkez Bankası Dolar Kuru İçin Aktif Rol Alıyor

19 Mart operasyonu sonrasında tırmanan gerilim nedeniyle Merkez Bankası, dolar/TL kuru üzerinde güçlü bir müdahale gerçekleştirdi. Banka, üç gün içinde 26 milyar dolarlık döviz satışı ile kurun 42 liraya yükselmesini 38 liraya çekebildi.

Ancak kurda yaşanan dengelenme yetersiz kaldı ve 36,50 TL’den 38 TL civarında seyreden kurdaki artış, 525 milyar dolarlık dış borç stokunun TL karşılığında yaklaşık 650 milyar liralık bir artışa ve dış borç yükünün ağırlaşmasına neden oldu.

ANKA’dan Zülfikar Doğan’ın analizine göre, kur artışlarının en hızlı şekilde yansıması akaryakıt fiyatlarına zam olarak gerçekleşti. Benzin ve motorin zamlarının mart ayı enflasyonunu 0,50-1 puan artırabileceği belirtiliyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek’in Yoğun Çabaları

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, piyasalardaki çöküşü önlemek için Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan ile birlikte hareket ediyor. Banka yöneticileri ve iş dünyasıyla yapılan yoğun görüşmelerde, kur artışlarına karşı tüm enstrümanların kullanılacağı ve gerekirse faiz artışlarının da gündeme gelebileceği belirtildi.

Sıcak Paranın Kaçışı Endişe Yaratıyor

Kur artışlarından duyulan endişenin yanı sıra, yüksek miktarda portföy yatırımlarına sahip olan yabancı yatırımcıların kaçışı da büyük bir endişe kaynağı. Şimşek ve Karahan, yabancı yatırımcıların endişelerini gidermek ve güvenlerini yeniden tazelemek için çaba harcıyor.

Döviz Piyasalarında Yeni Gelişmeler

Merkez Bankası, ”Türk Lirası Uzlaşmalı Vadeli Döviz Satışı-NDF” uygulamasına geçerek kur riskine karşı güvence sağlamaya başladı. Bu uygulama, döviz gereksinmesi olan işletmeler ve ithalatçılar ile ihracatçıların kur riskini yönetmelerine yardımcı olacak.

Ayrıca, yüksek mevduatlara verilen faizler artarken bankacılık piyasasında faiz oranları da yükseliş gösterdi. Bu durum, kredi faizlerinin de yükselebileceği endişelerini beraberinde getiriyor.

Enflasyon Hedefi Zor Görünüyor

Kurlardaki artışlar, faizlerdeki yükseliş ve politika indirimlerinin rafa kalkmasıyla enflasyon beklentileri yeniden yükseldi. Önümüzdeki aylarda enflasyonun artması beklenirken, yıl sonu enflasyonunun %24 olan hedefin üzerine çıkabileceği tahmin ediliyor.

Ekonomideki Olumsuz Etkiler

Operasyonların ekonomiye maliyeti oldukça ağır olurken, dar gelirli kesimler ve emekliler en çok etkilenen gruplar arasında yer alıyor. Ekonomi yönetimi, dengeleri sağlamak için çabalarken, maliyetin sonunda geniş kesimler tarafından üstlenileceği öngörülüyor.

Related Posts

Nvidia hissesi rekor kırıp dünya tarihine geçti

Nvidia hissesi güne sert yükselişle başladıktan sonra rekor kırdı. Aynı zamanda 4 trilyon dolar piyasa değerine ulaşan ilk şirket oldu.

8,4 milyarlık dev katkı Türkiye’nin en yüksek barajından geldi

Artvin’in Yusufeli ilçesinde Çoruh Nehri üzerinde inşa edilen Yusufeli Barajı, üretimin başladığı 2024’ten bu yana toplam 3,1 milyar kilovatsaat elektrik üreterek milli ekonomiye yaklaşık 8,4 milyar TL katkı sağladı ..Yüksekliğiyle Türkiye’nin …

Bakan Kacır: Güçlü uluslararası iş birlikleri içinde yer almaya devam edeceğiz

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Cenevre’de düzenlenen Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı (WIPO) Bakanlar Politika Diyaloğu Toplantısı’na katıldı.

AYSAD Başkanı Sait Salıcı: Sanayicimizin dayanacak gücü kalmadı

Ayakkabı Yan Sanayicileri Derneği (AYSAD) tarafından İzmir’de düzenlenen “Adım Adım Dönüşüm” başlıklı panelde konuşan AYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Sait Salıcı, sektörün zorluklarla karşı karşıya olduğunu belirterek, “Yaklaşık 2,5 yıldır sektör hiç olmadığı kadar zorluklar içerisinde” dedi.

Mevduat ve yatırım fonlarında stopaj oranı artırıldı

Mevduat ve yatırım fonlarında stopaj oranı artırıldı

Almanya’da iflaslar 20 yılın zirvesini gördü!

Almanya’daki Halle Ekonomik Araştırma Enstitüsü (IWH), ülkede iflas eden şirket sayısının 2025’in ikinci çeyreğinde 2005’ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştığını bildirdi.