OSD: Türkiye, ABD’de traktör ve tedarik sanayisiyle öne çıkabilir

“`html

AA

Otomotiv Sektöründe Yeni Fırsatlar: Cengiz Eroldu Açıklamalarda Bulundu

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Başkanı Cengiz Eroldu, ABD ve Çin arasındaki ticaret anlaşmazlıklarını değerlendirerek, bu durumun küresel ticareti nasıl etkilediğine dikkat çekti.

Eroldu, Türkiye’nin bu süreçten yararlanarak ABD pazarında traktör ve yan sanayi alanlarında öne çıkabileceğini ifade etti.

Düzenlediği basın toplantısında, otomotiv sektörünün 2024 yılı için öngörülerini paylaşan OSD Başkanı, “Türk tedarik sanayisinin ABD’ye yapacağı yatırımlar artabilir; zaten mevcutta az sayıda yatırım var, fakat bu sayının artması mümkün.” şeklinde konuştu.

Türk Otomotiv Sanayisinin Dünya Sıralamasındaki Yeri

Türk otomotiv sanayisinin dünya sıralamasında 14. sırada olduğunu belirten Eroldu, kapasite artışları ile bu sıralamanın 10. sıraya yükseltilmesini hedeflediklerini vurguladı.

Avrupa’nın üçüncü en büyük otomotiv üreticisi olmanın oldukça önemli bir hedef olduğunu kaydeden Eroldu, bu alanda 50 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini aktardı.

Türkiye’nin Otomotiv Üretim Kapasitesi

Bu yılın ilk çeyreğinin birçok belirsizlik ve dalgalanma ile geçtiğini ifade eden Eroldu, otomotiv sektörünün 2024 için yatırımlarına devam ettiğini, Türkiye’deki otomotiv üretim kapasitesinin 2,2 milyon adede ulaştığını belirtti.

Üretim Kapasitesindeki Artış

Bu rakamın bir önceki yıla göre %8’lik bir artış gösterdiğini aktaran Eroldu, söz konusu kapasitenin sadece OSD üyelerinin fabrikalarını kapsadığını vurguladı. Eroldu, “Togg’un mevcut 175 bin adet üretim kapasitesini eklediğimizde, Türkiye’nin toplam otomotiv üretim kapasitesinin 2,4 milyon adede yaklaştığını görebiliyoruz.” dedi.

Türk Otomotiv Sektörü

2024 Yılında Üretim Beklentileri

2024 yılını zorlu bir yıl olarak değerlendiren Eroldu, otomotiv sektörünün yatırımlarının meyvelerini toplayarak, üretim rakamlarını yeniden artırmayı planladıklarını belirtti.

İstihdama Sağlanan Katkılar

Geçen yıl 37,2 milyar dolarla en yüksek ihracat rakamına ulaştıklarını belirten Eroldu, “İstihdam, otomotiv sanayi olarak ekonomiye sağladığımız önemli katkılardan biridir. Ar-Ge harcamalarımızı artırıyoruz. 2023 yılına göre %61’lik bir artışla 21,3 milyar lira harcama yaptık. OSD’nin 13 üyesinin 16 Ar-Ge merkezi var ve yaklaşık 6 bin Ar-Ge istihdamı sağlıyoruz. Bu açıdan Türk otomotiv sanayi, Türkiye sanayisi için önemli bir kaynak oluşturuyor.” ifadelerini kullandı.

ABD Pazarında Rekabet Avantajı

Cengiz Eroldu, artan ticaret gerginliklerinden bahsederek karmaşık bir ticaret ortamına geçildiğini ifade etti. ABD’nin otomobillere uyguladığı %25’lik tarifenin 3 Nisan’da yürürlüğe girdiğini hatırlatan Eroldu, traktör ve otobüs gibi araçların bu vergi kapsamı dışında kaldığını belirtti.

Eroldu, “Türk otomotiv sanayisi açısından, bitmiş otomobil ihracatımız ABD ile çok sınırlı; ancak traktör ve otobüs gibi ürünlerde rekabet avantajımız olabilir,” değerlendirmesinde bulundu.

Türk otomotiv sanayisinin ABD’ye yıllık 1,4 milyar dolarlık ihracat yaptığını anımsatan Eroldu, bunun 1 milyar dolarlık kısmının tedarik sanayisinden geldiğini söyledi. Eroldu, “178 milyon dolarlık bölüm traktörden, 166 milyon dolarlık kısmı ise otobüs ve minibüslerden kaynaklanıyor. Bu nedenle faaliyetlerimizi burada artırma imkanımız var.” dedi.

Türk Tedarik Sektörü

Türk Tedarik Sanayisinin ABD’deki Yatırımları

Eroldu, ABD pazarında otobüs, traktör ve kamyon gibi ürünlerde rekabet avantajı bulunan iş alanları bulunduğunu ifade etti. Eroldu, “Kamyon ve otobüs spesifik bir pazar; traktör pazarı ise önemli bir fırsat sunuyor.” dedi.

Türkiye’nin, Avrupa ve Çin’den ABD pazarına satılan traktörlerde öne çıkabileceğini vurgulayan Eroldu, “Komponentlerde Türkiye avantaj sağlayabilir, ancak ihracatımızın %4’ünü oluşturuyor; bunu iki katına çıkarırsak etkisi sınırlı kalır. Türk tedarik sanayisinin ABD’ye yapacağı yatırımların artma olasılığı var,” şeklinde konuştu.

Kapasite Kullanım Oranı

Cengiz Eroldu, 2024 yılında toplam kapasite kullanım oranlarının %70 olarak gerçekleştiğini belirtti. Eroldu, “İç pazar payımız geçmişte %40 seviyesindeyken şimdi %30’lara düştü. Bu durum rekabet kaybına yol açıyor,” dedi.

Dış yatırımların olumlu etkilerinin bu yıl otomotiv verilerinde görüleceğini öngören Eroldu, “Yapılan yatırımlarla toplam kapasitelerin 2,7-2,8 milyon adede ulaşmasını hedefliyoruz. Otomotiv sanayi Türkiye ekonomisinde oldukça büyük bir paya sahiptir.” dedi.

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)

“`

Related Posts

CHP’li Karatepe: Sanayi çarkları durdu, Türkiye üretmeden büyüyemez

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yalçın Karatepe, sanayi üretiminin durağanlaştığını belirterek, “Türkiye ekonomisi üretmeden büyüyemez. Mevcut yönetim, yapısal sorunları iletişim stratejileriyle örtmeye çalışıyor. Oysa veriler çok net: Sanayi üretimi çöküyor, üretim olmadan hiçbir söylem sürdürülemez” dedi.

Musul’da TIR krizi: Anlaşma imzalanmasına rağmen ticaret yavaşlıyor

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Irak’ın TIR Sözleşmesi’ni uygulamaya koymasına rağmen sınırda mühürlenen Türk araçlarının Musul’da tekrar kontrole tabi tutulduğunu belirterek, bu uygulamanın ticaret akışını yavaşlattığını ve gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Kira sözleşmelerinde yeni dönem: Emlakçılar da dahil edildi

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın başlattığı dijital kira sözleşmesi çalışmasında ikinci aşamaya geçildi. Kasım 2024’te tamamlanan ilk fazda, taşınmaz sahibi bireyler e-Devlet üzerinden dijital kira sözleşmeleri oluşturabiliyordu. Yeni düzenlemeyle …

Yetiştirmesi kolay getirisi yüksek İç ve dış pazarda kapış kapış

Dünyanın önde gelen üzüm üretim merkezlerinden Manisa’nın Alaşehir ilçesinde çiftçiler, mayıs ayıyla yeşillenen asmalardaki yaprakları satarak ek gelir elde ediyor. KİLOSU 70 LİRA: “YAPRAKBANK” Üzüm çiftçisinin “yaprakbank” olarak tanımladığı alım …

Koca ilçede kala kala 7-8 kişi kaldı: Bittik biz

Osmaniye’nin Kadirli ilçesindeki hal kapanma noktasına geldi. Hal esnafı iş yapamamaktan dert yanarken denetimsizlikten şikayet etti. Korsan ticarete denetim yapılmasını talep eden esnaf, “Eskiden şimdiki satışın 50- 60 katıydı, 100 katıydı belki …

Türk-İş Genel Başkanı Atalay’dan hükümete hodri meydan: ‘Özelleştirin bakalım yapabilir misiniz?’

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, şeker fabrikalarının özelleştirilmesine ilişkin sert ifadelerle hükümete yüklendi. Atalay, “Şu anda 14-15 fabrika olmasaydı şekeri üç misli, beş misli fiyata yiyecektik. Özelleştirin bakalım yapabilir misiniz? Yapamazsınız!” diyerek uyarıda bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir