Sağlık deposu zerdeçalın ana maddesi kurkumin’in 5 bilimsel faydası!

Doğal Antioksidan Kurkuminin Sağlığımıza Faydaları

Binlerce yıldır geleneksel tıpta kullanılan kurkumin, bilim dünyası tarafından yakından incelenmeye devam ediyor. Zerdeçalın doğal kaynağı olan kurkumin, yemeklere baharat olarak eklenirken aynı zamanda çay, smoothie ve salatalara da eklenebiliyor. İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Selin Yavuz, kurkuminin emilimini artırmak için karabiber ve sağlıklı yağlarla birlikte tüketilmesini öneriyor.

1- İltihabı Azaltır ve Stresi Dengeler

Kurkumin, vücutta iltihabı azaltıcı ve oksidatif stresi dengeleyici etkisiyle güçlü bir antioksidandır. Aynı zamanda kronik iltihaplanmayı azaltma potansiyeliyle kalp hastalıkları, diyabet ve eklem rahatsızlıkları gibi birçok sağlık sorununa karşı koruyucu etkiye sahiptir.

2- Bağışıklık Sistemini Destekler

Kurkumin, bağışıklık sisteminin güçlü kalmasına yardımcı olur. Vücudu mikroplara karşı koruyan kurkumin, bağışıklık sisteminin düzenlenmesine de katkı sağlar.

3- Sindirim Sistemini Korur

Kurkumin, sindirim sağlığını destekler ve bağırsaklardaki iltihaplanmayı azaltarak sindirim sorunlarına karşı fayda sağlar. Ayrıca irritabl bağırsak sendromu (IBS) ve inflamatuar bağırsak hastalığı (IBD) gibi rahatsızlıkların tedavisinde destekleyici bir rol oynar.

4- Kalp ve Damar Sağlığına Faydalıdır

Kurkuminin anti-inflamatuar etkisi, kalp ve damar sağlığını destekler. Damar sertliği riskini azaltan kurkumin, aynı zamanda kan basıncını düzenlemeye yardımcı olur ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu bir etki sağlar.

5- Zihinsel Fonksiyonları Destekler

Kurkumin, beyin hücrelerini korur, hafıza fonksiyonlarını destekler ve yaşa bağlı bilişsel gerilemeyi önler. Ayrıca depresyon belirtilerini hafifletebileceği yönünde yapılan bilimsel çalışmalar da mevcuttur.

Kurkuminin sağlığa olan bu önemli faydalarının yanı sıra, yüksek miktarda tüketildiğinde mide rahatsızlığı, baş ağrısı ve ishal gibi yan etkilere neden olabileceğini belirten Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Selin Yavuz, özellikle kan sulandırıcı ilaç kullananların, safra kesesi ve karaciğer rahatsızlığı olanların doktor kontrolünde kurkumini tüketmeleri gerektiğini vurguluyor.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Related Posts

Uzman isim vatandaşları uyardı: ‘Karpuz zehirlenmesine karşı tedbirinizi alın’

Yazın en çok tüketilen meyvelerinden biri olan karpuz, hijyen kurallarına dikkat edilmeden tüketildiğinde ciddi gıda zehirlenmelerine neden olabiliyor. Medipol Sağlık Grubu’ndan Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, “Karpuzun kabuğu bakterilerle dolu olabilir, kesmeden önce mutlaka yıkanmalı” uyarısında bulundu.

Görme kaybının sessiz nedeni: Bu belirti körlüğe yol açabilir

Ağrısız başlıyor, sessizce ilerliyor ve sonu körlük olabiliyor. Medipol Sağlık Grubu’ndan Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nursal Melda Yenerel, retina damar tıkanıklıklarının bu sinsi tehlikesine dikkat çekerek; ileri yaş, hipertansiyon ve sigara kullanımının riski artırdığını belirtti.

2025 Mart TUS Tercihleri

2025 Mart TUS’da Ek Tercihe kalan boş kontenjanlar açıklandı. Uzman doktor adaylarının tercih etmediği branşlar dikkat çekti. 

Uzmanından güneş yanığı uyarısı: Yıllar sonra da deri kanserine neden olabiliyor

Türk Dermatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ertan Yılmaz, güneş yanıkları açısından kısa süreli tatillerden korktuklarını belirterek, güneş yanığından sonra sırtta oluşan lekelerin kayıt altına alınarak, düzenli takibinin önemli olduğunu söyledi.

Gençlik masalları ve gerçekler: Hangisi sizi yaşlandırıyor?

Uzun yaşamın sırrı genlerde mi saklı, alışkanlıklarda mı? Kolajen, detoks, antioksidanlar Bilim ne diyor, pazarlama ne satıyor? Geroprotektif moleküllerden genetik testlere, anti-aging kürlerinden biyolojik yaş hesaplarına kadar tüm gençlik vaatlerini bilimsel süzgeçten geçirdik.

Alerjik hastalıkları olanlar için ‘polen’ uyarısı: Belli saatlerde dışarı çıkmayın, pencere açmayın

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Öğr. Üyesi İhsan Topaloğlu, ülke genelinde artan polen yoğunluğu ile ilgili çocuk, yaşlı ve alerjik hastalığı olanları uyararak, “Saat 05.00-10.00 ile saat 18.00-20.00 arasında polenin en yoğun olduğu saatlerde dışarı çıkmamalarını, kapı ve pencerelerini açmamaları, eve girdiklerinde kıyafetlerini çıkartarak banyo yapmalarını öneriyoruz” dedi.