SGK 3 gün süre verdi: Binlerce emekliyi ilgilendiriyor

EYT düzenlemesinin etkisiyle Türkiye’de emekli sayısının 17 milyona yaklaşması, Sosyal Güvenlik Kurumu’nu (SGK) sahte sigortalılık ve istismar vakalarına karşı daha etkin bir mücadeleye yönlendirdi. SGK, yapay zeka teknolojisinin desteğiyle, emekli adaylarının ve eski emeklilerin çalışma hayatlarını inceleyerek, potansiyel usulsüzlükleri tespit etmeye başladı.

Denetim ve Tebligat Süreci

Son dönemde SGK’nın denetim ekiplerinin sayısının artırılmasıyla birlikte, bu ekipler, şüpheli işlem tespit edilen emeklilere tebligatlar göndermeye başladı. Gönderilen tebligatlarda, emeklilere “şüpheli işlem” nedeniyle 3 iş günü içinde ilgili SGK müdürlüğüne ifade vermeleri gerektiği belirtiliyor. İfade vermeyen emeklilere, adli ve idari tedbirler uygulanacağı uyarısı yapılıyor.

Yapay Zeka ve Geriye Dönük İnceleme

SGK’nın sahte sigortalılık başvurularını tespit etmek için yapay zekadan faydalanması, milyonlarca emekli adayı ve mevcut emekli maaşı alanların geriye dönük olarak incelenmesini sağlıyor. Bu incelemeler, emekli maaşlarının iptal edilmesine yol açabilir, çünkü tespit edilen usulsüzlük durumlarında, emeklilerin maaşları yasal faizleriyle geri alınabiliyor.

Sahte Sigortalılık Tespiti ve Cezalar

Sahte sigortalılık yapıldığı belirlenen emeklilerin maaşları kesilebilecek ve bu kişilerin geçmişte aldıkları maaşlar da yasal faizleriyle geri ödenmesi istenecektir. SGK’nın ekipleri, şüpheli durumları incelemek amacıyla emeklilere bazen eski iş arkadaşlarıyla ilgili de sorular yöneltebiliyor. Verilen bilgilerin tutarsız olduğu tespit edilirse, emekli maaşı iptal edilebiliyor.

Yasal Faizle Geri Ödeme Zorunluluğu

Tespit edilen usulsüzlüklerin ardından, emeklinin aldığı maaşın geri alınmasıyla birlikte, yasal faizle ödeme yapılması zorunlu tutuluyor. Bu, emekliler için maddi bir yükümlülük doğuruyor ve ciddi yasal sonuçlar doğurabiliyor.

Related Posts

CHP’li Karatepe: Sanayi çarkları durdu, Türkiye üretmeden büyüyemez

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yalçın Karatepe, sanayi üretiminin durağanlaştığını belirterek, “Türkiye ekonomisi üretmeden büyüyemez. Mevcut yönetim, yapısal sorunları iletişim stratejileriyle örtmeye çalışıyor. Oysa veriler çok net: Sanayi üretimi çöküyor, üretim olmadan hiçbir söylem sürdürülemez” dedi.

Musul’da TIR krizi: Anlaşma imzalanmasına rağmen ticaret yavaşlıyor

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Irak’ın TIR Sözleşmesi’ni uygulamaya koymasına rağmen sınırda mühürlenen Türk araçlarının Musul’da tekrar kontrole tabi tutulduğunu belirterek, bu uygulamanın ticaret akışını yavaşlattığını ve gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Kira sözleşmelerinde yeni dönem: Emlakçılar da dahil edildi

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın başlattığı dijital kira sözleşmesi çalışmasında ikinci aşamaya geçildi. Kasım 2024’te tamamlanan ilk fazda, taşınmaz sahibi bireyler e-Devlet üzerinden dijital kira sözleşmeleri oluşturabiliyordu. Yeni düzenlemeyle …

Yetiştirmesi kolay getirisi yüksek İç ve dış pazarda kapış kapış

Dünyanın önde gelen üzüm üretim merkezlerinden Manisa’nın Alaşehir ilçesinde çiftçiler, mayıs ayıyla yeşillenen asmalardaki yaprakları satarak ek gelir elde ediyor. KİLOSU 70 LİRA: “YAPRAKBANK” Üzüm çiftçisinin “yaprakbank” olarak tanımladığı alım …

Koca ilçede kala kala 7-8 kişi kaldı: Bittik biz

Osmaniye’nin Kadirli ilçesindeki hal kapanma noktasına geldi. Hal esnafı iş yapamamaktan dert yanarken denetimsizlikten şikayet etti. Korsan ticarete denetim yapılmasını talep eden esnaf, “Eskiden şimdiki satışın 50- 60 katıydı, 100 katıydı belki …

Türk-İş Genel Başkanı Atalay’dan hükümete hodri meydan: ‘Özelleştirin bakalım yapabilir misiniz?’

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, şeker fabrikalarının özelleştirilmesine ilişkin sert ifadelerle hükümete yüklendi. Atalay, “Şu anda 14-15 fabrika olmasaydı şekeri üç misli, beş misli fiyata yiyecektik. Özelleştirin bakalım yapabilir misiniz? Yapamazsınız!” diyerek uyarıda bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir