Tanju Özcan, Kartalkaya Komisyonu’nda konuştu: Olay Bolu Belediyesi’nin sahasında olsaydı, namusum üzerine aynı gün istifa etmiştim

“`html

Bolu Başkanından Yangın ile İlgili Açıklamalar

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, Kartalkaya Kayak Merkezi’nde 78 kişinin hayatını kaybettiği Grand Kartal Oteli ile ilgili önemli bilgiler paylaştı. Özcan, “Bu otele işletme ruhsatı veren kurum Özel İdare’dir. Dolayısıyla burası bizim sorumluluk alanımızda yer almıyor. Hukukçuların da belirttiği gibi, bu otelin denetimini resen yapma yetkimiz mevcut değil.” şeklinde konuştu. Özcan, “Eğer bu olay Bolu Belediyesinin sınırları içinde gerçekleşmiş olsaydı, ‘sorumluluğumuz var mı?’ demeden istifa ederdim.” dedi.

Yangın Araştırma Komisyonu Oluşturuldu

TBMM Kartalkaya Kayak Merkezi’ndeki otel yangınını incelemek üzere bir araştırma komisyonu kuruldu. Komisyon, AK Parti Erzurum Milletvekili Selami Altınok başkanlığında toplandı.

Altınok, komisyon üyeleriyle birlikte Bolu Valiliği ve iki sivil toplum kuruluşunu da gelecek toplantılara davet etmeyi planladıklarını belirtti. “Komisyonumuz, belirlenen süre içinde uzmanlarla birlikte birkaç toplantı yaparak çalışmasını tamamlayacaktır.” ifadesinde bulundu.

Komisyonun mahkeme olmadığını vurgulayan Altınok, “Burada suçlu veya suçsuz durum belirlemek gibi bir amacımız yok. Yangının sebepleri ile ilgili değerlendirmeler yapmak için buradayız.” dedi.

CHP’den Çağrı: Bakanlar ve Vali Gelmeli

CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan, komisyona bakanların ve Bolu Valisi’nin de katılması gerektiğini vurguladı. Arslan, “Bu kişiler gelmeden, sosyal medya aracılığıyla okuduğumuz belgelerle bu komisyon işlevini yerine getiremez.” şeklinde konuştu.

Düşüncelerini Paylaşan Başkan Özcan

Başkan Tanju Özcan, komisyonun çalışmalarını yakından takip ettiğini ve üyelerin olayın detaylarını aydınlatma çabasında olduklarını gördüğünü belirtti. Özcan, “Bütün bu uğraşları için komisyondaki herkese teşekkür ederim.” dedi.

Otelin, Bolu’nun Seben ilçesinde bulunduğunu ve emlak vergisini Seben Belediye Başkanlığına ödendiğini ifade eden Özcan, otelin ruhsatının 1990’lı yıllarda verildiğini hatırlattı. “Yanan otel, 3 bin 224 metrekare olarak ruhsatlandırılmıştı; günümüzde ise yüzölçümü 16 bin 300 metrekareye ulaşmış. Burada dört kez tadilat yapılmış.” dedi.

5393 sayılı Belediye Kanunu’nun, belediyelerin kendi sınırları içinde ve mücavir alanlarda hizmet sağlama sorumluluğunu belirttiğini hatırlatan Özcan, “Bu otel kesinlikle Bolu Belediyesinin mücavir alanına dahi uzak. Biz bu otelin inşaat yetkisini ya da ruhsatını vermedik.” dedi.

İlgili Kurumların Sorumluluğu

Özcan, Kültür ve Turizm Bakanlığının ‘Turizm Sertifikası’ ile olayda sorumluluğunun bulunduğuna dikkat çekti. “Buradaki sorumluluk, Bakanlık tarafından belirlenen yönetmeliklerde net bir şekilde açıklanmaktadır.” dedi.

Yangın güvenliği açısından en büyük sorumluluğun yapı sahibi olduğunu belirten Özcan, “Bu durum açıkça yönetmeliklerde ifade edilmektedir. Yangın güvenliği ile ilgili tüm denetim yetkisi Kültür ve Turizm Bakanlığına aittir.” şeklinde konuştu.

Özcan, otelin durumu ile ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılan son denetimlerin de yangın öncesinde olduğunu belirterek, “Denetim sonucunda yangın önlemleriyle ilgili eksiklik tespit edilmemiştir.” ifadelerini kullandı.

Adli Süreçler ve Sorumluluklar

Yangın sonrası hazırlanan bilirkişi raporunu değerlendiren Özcan, bu raporla ilgili itirazının olmadığını ve hukuki değerlendirmelere önem verdiğini açıkladı. Raporda yer alan tespitlerin büyük ölçüde doğru yapıldığını vurguladı.

Ancak Özcan, “Adli süreçler, sadece iki kurum üzerindeki etkili durumlarıyla sınırlıyken, diğer kurumlar hakkında hiçbir işlem yapılmamaktadır.” diye ekledi.

Ayrıca, MHP Ordu Milletvekili Naci Şanlıtürk’ün belediyenin eksiklikleri zamanında bildirmediği konusundaki eleştirilerine de cevap veren Özcan, “Arkadaşlarımız eksiklikleri tespit etti ama yetkili kuruma bildirimde bulunanların sorumluluğu farklı bir durum.” dedi.

Özcan, “Otel, Bolu Belediyesinin mücavir alanı içinde olsaydı, sorumluluğumuzdan kaçamazdık ve hemen istifa ederdim.” diyerek konuyu kapattı.

“`

Related Posts

Gazze’yi işgal planı ortalığı karıştırdı! İsrail kabinesi birbirine girdi

İsrail kabinesinde Gazze’nin kuzeyinin işgali için büyük tartışma çıktı. Netanyahu ve Genelkurmay Başkanı Eyal Zamir Filistinlilerin zorla yerinden edilmesi planı sebebiyle çok sert tartıştı.

İsrail ‘operasyonel kazalarda’ 72 askerin öldüğünü duyurdu

Soykırım İsrail ordusu, Gazze Şeridi’nde kara saldırılarının başlatıldığı 27 Ekim 2023’ten bu yana 31’i “dost ateşi”yle olmak üzere “operasyonel kazalarda” toplam 72 askerin öldüğünü açıkladı.

İstanbul’da kan donduran olay: Poşete koyup çöpe attı

Şişli’de, H.B. isimli kadın, beyaz bir poşete koyduğu 3 günlük bebeğini çöp konteynerine attı.

MSB: Mutabakat Muhtıramızın ‘hukuksuz’ olarak nitelendirilmesi tarafımızca kabul edilmemekte

Milli Savunma Bakanlığı Kaynakları, AB Liderler Zirvesi Sonuç Bildirgesi’nde hedef alınan Türkiye ve Libya arasındaki Deniz Yetki Alanları Muhtırası’na ilişkin, “Yunanistan ve GKRY’nin tek taraflı siyasi yönlendirmeleri sonucunda Mutabakat Muhtıramızın ‘hukuksuz’ olarak nitelendirilmesi tarafımızca kabul edilmemektedir” dedi.

Trump’ın bebeği yasa tasarısını kendi partisi engelledi: ABD Başkanı zehir kustu

Donald Trump’ın baskısıyla yeniden oylamaya sunulan 4.5 trilyon dolarlık vergi indirimi ve harcama paketi, Cumhuriyetçilerin ilk başta engel olduğu krize rağmen Meclis’ten geçti. Trump’ın sosyal medya öfkesinin gölgesinde geçen gecede, partisini ikna eden telefon trafiği sonucu tasarı ilerledi.

Bodrum’da göçmen ticareti yapan Suriyeli futbolcuya 25 yıl hapis cezası verildi

Muğla’nın Bodrum ilçesinden lastik botlarla göçmenlere 4500-4800 Euro arasında 14 mil uzaklıktaki Leros adasına geçiren ve son işinde yakalanan Suriyeli futbolcuya 25 yıl hapis 350 bin Euro cezası verildi.