Uyku Sağlığı Trafik Güvenliğini Tehdit Ediyor

Uykusuzluk Trafik Kazalarına Neden Olabilir

Gece nefes alamamak, gündüz kazaya yol açıyor

Prof. Dr. Mehmet Karadağ:

“Uyku sırasında nefes alıp veremeyen kişi sadece uykusuz kalmaz, beyni, kalbi, tüm organları beslenemez. Bu da trafik kazalarına, iş kazalarına kadar pek çok riski doğurur”

“Uyku bozukluğu tanısı konmamış bir kişi, trafikte ya da işyerinde ciddi kazalara neden olabilir”

“Uyku apnesi olanların yüzde 90’ı tanı almamış durumda”

ANTALYA – Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Karadağ, uyku sağlığının hem bireysel hem toplumsal sağlık açısından kritik olduğunu belirtti. Uyku sırasında nefes alıp veremeyen kişi sadece uykusuz kalmaz, beyni, kalbi, tüm organları beslenemez. Bu durumun trafik kazalarına, iş kazalarına kadar pek çok riski beraberinde getirdiğini vurguladı.

10. Uluslararası Katılımlı Akciğer Sağlığı Kongresi (UASK), solunum hastalıkları, tütün bağımlılığı, akciğer kanseri, yapay zeka destekli tanı yöntemleri ve uyku sağlığı gibi konuları ele aldı.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Karadağ, uyku sağlığının dünya genelinde yeterince önemsenmediğine dikkat çekerek, her yıl 70’ten fazla ülkede düzenlenen Dünya Uyku Günü etkinliklerinin bu konuya farkındalık sağlamak amacıyla yapıldığını söyledi. Uyku sağlığının sadece dinlenme değil, aynı zamanda fiziksel ve psikolojik sağlığın korunması için önemli olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Mehmet Karadağ, dünyada 85 farklı uyku bozukluğunun tanımlandığını belirterek, en yaygın olanın uyku apnesi olduğunu ve bu durumun beyin ve diğer organların oksijen alımını etkilediğini ifade etti.

Uyku apnesi artık sürücü belgesi için yasal değerlendirme kriteri haline geldi. Karadağ, uyku bozukluğu olan kişilerin trafik güvenliği açısından ciddi risk oluşturduğunu ve bu nedenle yeterli bilincin oluşturulması gerektiğini belirtti.

Uyku sağlığının obezite ve hipertansiyon gibi rahatsızlıklarla ilişkili olduğunu söyleyen Karadağ, uyku düzensizliğinin uzun vadede ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurguladı. Uykunun genel sağlık açısından önemli bir faktör olduğunu ve hayat kalitesi üzerinde belirleyici bir rol oynadığını ifade etti.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / BEGÜM AKSOY – Sağlık

Related Posts

Uzman isim vatandaşları uyardı: ‘Karpuz zehirlenmesine karşı tedbirinizi alın’

Yazın en çok tüketilen meyvelerinden biri olan karpuz, hijyen kurallarına dikkat edilmeden tüketildiğinde ciddi gıda zehirlenmelerine neden olabiliyor. Medipol Sağlık Grubu’ndan Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, “Karpuzun kabuğu bakterilerle dolu olabilir, kesmeden önce mutlaka yıkanmalı” uyarısında bulundu.

Görme kaybının sessiz nedeni: Bu belirti körlüğe yol açabilir

Ağrısız başlıyor, sessizce ilerliyor ve sonu körlük olabiliyor. Medipol Sağlık Grubu’ndan Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nursal Melda Yenerel, retina damar tıkanıklıklarının bu sinsi tehlikesine dikkat çekerek; ileri yaş, hipertansiyon ve sigara kullanımının riski artırdığını belirtti.

2025 Mart TUS Tercihleri

2025 Mart TUS’da Ek Tercihe kalan boş kontenjanlar açıklandı. Uzman doktor adaylarının tercih etmediği branşlar dikkat çekti. 

Uzmanından güneş yanığı uyarısı: Yıllar sonra da deri kanserine neden olabiliyor

Türk Dermatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ertan Yılmaz, güneş yanıkları açısından kısa süreli tatillerden korktuklarını belirterek, güneş yanığından sonra sırtta oluşan lekelerin kayıt altına alınarak, düzenli takibinin önemli olduğunu söyledi.

Gençlik masalları ve gerçekler: Hangisi sizi yaşlandırıyor?

Uzun yaşamın sırrı genlerde mi saklı, alışkanlıklarda mı? Kolajen, detoks, antioksidanlar Bilim ne diyor, pazarlama ne satıyor? Geroprotektif moleküllerden genetik testlere, anti-aging kürlerinden biyolojik yaş hesaplarına kadar tüm gençlik vaatlerini bilimsel süzgeçten geçirdik.

Alerjik hastalıkları olanlar için ‘polen’ uyarısı: Belli saatlerde dışarı çıkmayın, pencere açmayın

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Öğr. Üyesi İhsan Topaloğlu, ülke genelinde artan polen yoğunluğu ile ilgili çocuk, yaşlı ve alerjik hastalığı olanları uyararak, “Saat 05.00-10.00 ile saat 18.00-20.00 arasında polenin en yoğun olduğu saatlerde dışarı çıkmamalarını, kapı ve pencerelerini açmamaları, eve girdiklerinde kıyafetlerini çıkartarak banyo yapmalarını öneriyoruz” dedi.