Vatikan tarzı bir ‘Bektaşi devleti’ kuracaklar

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Bektaşi Tarikatı İçin Vatikan’a Benzer Devlet Kurmayı Planlıyor

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, dün yaptığı açıklamada, başkent Tiran’da Bektaşi tarikatı için Vatikan’a benzer egemen bir Müslüman devleti kuracaklarını ve bunun dinler arası hoşgörüyü korumak ve teşvik etmek amacıyla yapılacağını belirtti. Rama, Türkiye’den Arnavutluk’a kutsal makamın taşınmasının 95’inci yıl dönümünü kutlamak için düzenlenen bir törende, “Bektaşilerin tarihi, Bektaşi Dünya Merkezi’nin kutsal makamına, Vatikan’a benzer bir statü verilmesi için kendiliğinden güçlü bir çağrıdır” dedi.

Sembolik devletin “duvarsız, polissiz, ordusuz, vergisiz ve diğer özelliklerden yoksun, ama bir karargah, manevi bir devlet” olacağını belirten Rama, “Eğer kurulursa, bu İslam Sufi tarikatı için olan bölge, dünyanın en küçük devletlerinden biri olacak ve kendi yönetimi olacak. Ancak vergi ve polis olmayacak ve Arnavutluk’un egemenliğine karşı bir tehdit oluşturmayacak” dedi. Rama, zamanlamaya dair detay vermedi ve planın Arnavutluk parlamentosu tarafından onaylanması gerektiğini vurguladı.

Rama, geçen yıl Arnavutluk’un başkentinin doğusunda, Bektaşi manevi merkezi olarak kullanılacak bir devlet kurmayı planladığını, Bektaşilerin Arnavutluk, Kosova ve Kuzey Makedonya gibi bölgelerde dağılmış durumda olduğunu söylemişti.

Osmanlı İmparatorluğu’nda 13’üncü yüzyılda, sufiliğe bağlı olarak kurulan Bektaşi merkezi, “Türkiye Cumhuriyeti’nde 2 Eylül 1925 tarihli kararname ile tekke ve zaviyelerin kapatılması kararının alınması” nedeniyle 1929’dan beri Arnavutluk’ta bulunuyor.

Related Posts

Beyşehir’de Yangın Paniği

Beyşehir’deki buğday tarlasında çıkan yangın, itfaiye ve vatandaşların müdahalesiyle söndürüldü.

Ahlat’ta Otomobil Kanalda Düştü: 1 Ölü, 2 Yaralı

Bitlis’in Ahlat ilçesinde otomobilin kanala düşmesi sonucu 1 kişi yaşamını yitirdi, 2 kişi yaralandı.

Akademisyenden skandal paylaşım: Kemalist sistem tam bir foseptik çukuru

Sahte diploma skandalı Türkiye gündemindeki yerini korurken İstanbul Üniversitesi’nde akademisyen Şinasi Gündüz’ün paylaşımı büyük tepki çekti.

Bakanlık iki kez ilan yayınladı, yüzüne bakan olmadı: Yıllık geliri 2 milyon TL

Adalet Bakanlığı, geçtiğimiz yıl 2 milyon liranın üzerinde gayrisafi gelir elde eden birinci sınıf Erzurum Yedinci Noterliği için ikinci defa ilan açtı. Noter olarak atanmak isteyenlerin başvuru yapması beklenirken, ikinci kez açılan ilana da talip çıkmadı.

Rekor “Taşkın Kral”ın

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü, Bursa Karacabey tesisinde yetiştirilen 68 yarış tayını ihaleyle sattı. 68 tayın satışından 45 milyon 485 bin lira gelir elde edildi.

Alaca’da Trafik Denetiminde Ruhsatsız Silah Ele Geçirildi

Çorum’un Alaca ilçesinde yapılan denetimlerde ruhsatsız tabanca ve mühimmat bulundu, 1 kişi gözaltına alındı.