Yüksek elektrik kullanana sübvansiyon kaldırılıyor; yeni dönemde faturalar artacak

Aylık 417 kWh Üzeri Elektrik Tüketen Hanelere Devlet Desteği Son Buluyor

1 Şubat’tan itibaren aylık 417 kWh elektrik tüketimini aşan haneler, devlet desteği olmadan faturalarını ödemeye başlayacak. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) verilerine göre, bu sınıra tabi olacak yaklaşık 1,2 milyon mesken abonesi faturalarında önemli artışlar yaşayacak. Bu adım, yıllık 50 milyar lira civarında bir maliyeti olan elektrik desteğinin kademeli olarak azaltılmasını ve enerji tasarrufuna yönlendirilmesini amaçlıyor.

Elektrik Faturalarında Yükseliş Bekleniyor

417 kWh’yi geçen tüketimler için sübvansiyonun sona ermesi, özellikle kış aylarında ısınma ve yaz aylarında soğutma için yüksek enerji tüketen evleri etkileyecek. Türkiye Gazetesi’nin aktardığına göre, Uzmanlar, basit enerji tasarrufu yöntemleriyle faturaları düşürmenin mümkün olduğunu belirtiyor.

Enerji Tasarrufu İçin Öneriler

  • LED ampuller, klasik ampullere kıyasla %80 enerji tasarrufu sağlıyor.
  • A sınıfı beyaz eşya ve kahverengi eşya kullanımı, uzun vadede maliyetleri azaltıyor.
  • Akıllı termostatlar, belirlenen sıcaklık düzeyine ulaşınca enerji kullanımını durdurarak tasarruf sağlıyor.
  • Standby modundaki cihazların fişlerini çekmek, gereksiz enerji tüketimini önler.
  • Güneş panelleri ve ev yalıtımı, özellikle sürekli güneş alan bölgelerde ve hem yaz hem kış aylarında elektrik tüketimini azaltır.

Elektrikli Araç Kullanıcılarına Uyarı

Elektrikli bir araç, ayda ortalama 1.000 km yol yaptığında evde yaklaşık 200 kWh elektrik tüketimi yapar. Bu durum, 417 kWh sınırına yaklaşan veya bu sınırı aşan haneleri olumsuz etkileyebilir.

Sadece Hanelerin %3’ü Etkilenecek

Türkiye’deki yaklaşık 40 milyon mesken abonesinden yalnızca %3’ü, yani 1,2 milyon mesken, yeni tarifeden etkilenecek. Bu haneler, faturalarını artık gerçek maliyet üzerinden ödeyecek.

Kademeli Destek Azalıyor

Mevcut sübvansiyon sistemi altında, 1.000 TL’lik bir elektrik faturasının 400 TL’si devlet tarafından karşılanıyordu. Yeni düzenleme ile 417 kWh’e kadar olan tüketim hala desteklenecek; ancak bu sınırı aşan tüketimler için destek kalkacak.

Sobaya Yönelim Bekleniyor

Doğalgazın yaygın olduğu büyükşehirlerde bir yana, Anadolu’da hâlâ soba kullanımı tercih edilen bir yöntem. Yüksek tüketimde devlet desteğinin sona ermesiyle, elektrikli ısıtıcılar yerine yeniden sobaya dönülmesi bekleniyor. Kömür fiyatlarının artmasına rağmen, sobanın yemek pişirme ve ısınma için daha ekonomik bir alternatif olabileceği ifade ediliyor. (Türkiye Gazetesi)

Related Posts

8,4 milyarlık dev katkı Türkiye’nin en yüksek barajından geldi

Artvin’in Yusufeli ilçesinde Çoruh Nehri üzerinde inşa edilen Yusufeli Barajı, üretimin başladığı 2024’ten bu yana toplam 3,1 milyar kilovatsaat elektrik üreterek milli ekonomiye yaklaşık 8,4 milyar TL katkı sağladı ..Yüksekliğiyle Türkiye’nin …

Bakan Kacır: Güçlü uluslararası iş birlikleri içinde yer almaya devam edeceğiz

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Cenevre’de düzenlenen Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı (WIPO) Bakanlar Politika Diyaloğu Toplantısı’na katıldı.

AYSAD Başkanı Sait Salıcı: Sanayicimizin dayanacak gücü kalmadı

Ayakkabı Yan Sanayicileri Derneği (AYSAD) tarafından İzmir’de düzenlenen “Adım Adım Dönüşüm” başlıklı panelde konuşan AYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Sait Salıcı, sektörün zorluklarla karşı karşıya olduğunu belirterek, “Yaklaşık 2,5 yıldır sektör hiç olmadığı kadar zorluklar içerisinde” dedi.

Mevduat ve yatırım fonlarında stopaj oranı artırıldı

Mevduat ve yatırım fonlarında stopaj oranı artırıldı

Almanya’da iflaslar 20 yılın zirvesini gördü!

Almanya’daki Halle Ekonomik Araştırma Enstitüsü (IWH), ülkede iflas eden şirket sayısının 2025’in ikinci çeyreğinde 2005’ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştığını bildirdi.

Hububat ve bakliyat ihracatı arttı

Türkiye’den yılın ilk 6 ayında 214 ülke ve serbest bölgeye 6 milyar 94 milyon 668 bin dolarlık hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatı gerçekleştirildi.