Yurt dışından gelen talep arttı, Türk şirketler harekete geçti

Lavaş Ekmek İhracatında Rekor Artış!

Sıkı para politikaları nedeniyle ucuz finansmana ulaşmakta zorlanan ihracatçılar, daha karlı sektörlere yönelmeye devam ediyor. Geçtiğimiz yıl Türkiye, lavaş (tortilla) ekmeği ihracatında 107 milyon dolar seviyelerine ulaşarak sektörde büyük talep artışı yaşadı.

Dev Firmalar Sektöre Giriş Yapıyor

Lavaş ekmeğine olan küresel talebin artması üzerine dev un firmaları üretimi için sıraya girdi. Türkiye’den Orta Doğu, Avrupa ve ABD pazarlarından yoğun talep gelirken, sektördeki ihracat rakamları da sürekli artış gösteriyor.

İstanbul İhracatçı Birlikleri’nden alınan verilere göre, lavaş ekmeği ihracatı hızla yükselişte. Geçen yılın ilk üç ayında 25.9 milyon dolarlık ihracat gerçekleşirken, bu yılın aynı döneminde yüzde 33,6 artışla 34.6 milyon dolarlık ihracat yapıldı. Almanya, Irak ve ABD gibi ülkelerde önemli artışlar kaydedildi.

Raf Ömrü ve Artan Talep

Lavaş ekmeğinin dünya genelinde ilgi gördüğüne dikkat çeken sektör temsilcileri, ürünün 6 aylık raf ömrünün yaygınlaşmasında etkili olduğunu belirtiyor. Global24 kurucusu Remzi Tosun, Meksika mutfağı kökenli olan lavaşın dünya genelinde talebinin hızla arttığını ifade ediyor.

Tosun, Balkan ülkeleri başta olmak üzere birçok ülkeye lavaş ekmeği ihraç ettiklerini söylüyor. Ayrıca, lavaş ekmeğinin ev tüketiminde de yaygınlaştığını ve ürün çeşitliliğinin her geçen gün arttığını belirtiyor.

Yeni Pazarlar ve Büyüme

Türkiye’den Almanya, ABD, Irak, Rusya ve Hollanda gibi ülkelere gerçekleştirilen lavaş ekmeği ihracatı sürekli artış gösteriyor. İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Taycı, Türkiye’nin modern üretim tesisleri ve uygun maliyetleri ile sektördeki hedef ülkeler arasında yer aldığını belirtiyor.

Lavaş ekmeği ambalaj üreticileri de sektördeki talep artışını gözlemleyerek, yerli üretim makinelerinin kullanımının arttığını ve bu durumun sektördeki büyümeyi desteklediğini vurguluyor.

Related Posts

Altın yükselişe geçti

Altın alım satımı yapacaklar ve yatırımcıların yakından takip ettiği altın fiyatlarında hareketlilik sürüyor. Tarihi rekorları kırdıktan sonra geçen haftayı düşüşle geçiren altın, yatırımcısını düşündürdü. Art arda kırdığı rekorların ardından düşüşe …

Kalpte 3 milyar dolar tasarruf

Cumhurbaşkanlığı ve Sağlık Bakanlığının ortak çalıştığı Üreten Sağlık Modeli kapsamındaki en önemli projelerden olan Kalp Akciğer Makinesinde (KAM) ufuk göründü.

‘Enflasyon yıllık yüzde 37 değil, yüzde 80’den aşağı değil’

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) nisan ayı enflasyonunu aylık yüzde 3, yıllık ise yüzde 37,86 olarak açıklamasına, vatandaşlar tepki gösterdi. Osmaniye’de bir vatandaş, “TÜİK yalan söylüyor, yüzde yüzü geçti. Vallahi inanmıyorum, billahi …

Türkiye hikayesinin alıcısı yok

Mehmet Şimşek, uluslararası sermayenin ‘Türkiye’nin hikayesi’ni benimsediğini söylese de veriler tam tersine işaret ediyor. Borç ödemelerine rağmen Hazine yeni bir dış borçlanma gerçekleştiremiyor.

Sanayiciler batmaya mahkum

Sanayicilerin endişesi artıyor. Makina İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Mehmet Ağrikli, “Bir sanayicinin ihracatı ya da ithalatı varsa o sanayici batmaya mahkum artık” dedi.

Selçuk Bayraktar: TEKNOFEST milli teknoloji hamlesinin meydanıdır

TEKNOFEST Yönetim Kurulu ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı Selçuk Bayraktar, TEKNOFEST KKTC Kapanış Töreni’nde önemli açıklamalarda bulundu. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir