Yusuf Arslan tarafından 4 Haziran 2026 tarihinde T24 Haber Merkezi’nde yayınlanan habere göre, DİSK-AR’ın Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerini kullanarak hazırladığı “İşsizliğin Görünümü Raporu”na göre, Nisan 2026’da geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 30,1 olarak kaydedildi. Dar tanımlı işsiz sayısı ise 2 milyon 868 bin olarak açıklandı.
DİSK Araştırma Merkezi, raporunda TÜİK’in Nisan 2026 Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarını değerlendirdi. TÜİK, mevsim etkisinden arındırılmış dar tanımlı işsizlik oranının Nisan ayında yüzde 8,2 olduğunu bildirirken, geniş tanımlı işsizlik oranı ise yüzde 30,1 olarak belirlendi. Türkiye genelinde 15 yaş ve üzeri bireyler arasında dar tanımlı işsiz sayısı 2 milyon 868 bin olurken, DİSK-AR tarafından hesaplanan geniş tanımlı işsiz sayısı ise 12 milyon 188 bin olarak tespit edildi.
Dar ve geniş tanımlı işsizlik arasındaki fark giderek büyüyor. Rapora göre, dar tanımlı işsizlik oranı ile geniş tanımlı işsizlik oranı arasındaki fark 21,9 puana çıkarak dikkat çekti. Nisan 2024’te dar tanımlı işsiz sayısı 3 milyon 49 bin iken, Nisan 2025’te bu sayı 3 milyon 68 bine yükseldi. Ancak Nisan 2026’da dar tanımlı işsiz sayısı 2 milyon 868 bin olarak gerçekleşti. Öte yandan, geniş tanımlı işsiz sayısı Nisan 2024’te 10 milyon 241 bin iken, Nisan 2025’te 12 milyon 599 bine, ardından Nisan 2026’da ise 12 milyon 188 bine geriledi. DİSK-AR, dar tanımlı işsizlikteki düşüşe rağmen geniş tanımlı işsizliğin yüksek seyrini sürdürdüğünü belirtti. Ayrıca, geniş tanımlı işsiz sayısındaki iki yıllık artış 1,9 milyon olarak kaydedildi.
Kadınlarda geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 40,1 olarak hesaplanırken, gençler arasında dar tanımlı işsizlik oranı yüzde 14,5, genç kadınlarda ise bu oran yüzde 19,4 olarak görüldü.
DİSK-AR raporuna göre, zamana bağlı eksik istihdam da artmaya devam ediyor. Haftalık 40 saatten az çalışan ve daha fazla çalışma isteği olanların sayısı son iki yılda 3,3 milyondan 3,9 milyona çıktı. Bu veriler, 3,9 milyon kişinin haftada 40 saatten az çalıştığını ve daha fazla çalışmak istediğini gösteriyor. Raporda, zamana bağlı eksik istihdamdaki artışın geçim sıkıntısının etkisiyle ortaya çıktığı vurgulandı.
Potansiyel işgücü sayısı son iki yılda 1,5 milyon artış göstererek 3,9 milyondan 5,4 milyona yükseldi. DİSK-AR, bu durumun Türkiye’de 5,4 milyon kişinin çalışmak istemesine rağmen iş bulamadığını ortaya koyduğunu belirtti. Rapor, dar tanımlı işsizlik dışındaki işsizlik türlerinin yükseldiğini ifade ederken, dar tanımlı işsizliğin işgücü piyasalarını anlamak için yetersiz olduğunu vurguladı.
Ayrıca, işsizlik ödeneği hakkında da önemli veriler sunuldu. Nisan 2026’da 2,4 milyon işsiz, işsizlik ödeneğinden yararlanamadı. DİSK-AR, her 10 işsizden 8’inin işsizlik ödeneğinden mahrum kaldığını bildirdi.
Raporda yer alan bu çarpıcı veriler, Türkiye’deki işsizlik sorununu ve bunun toplumsal etkilerini gözler önüne seriyor.
