Emekli Tümgeneral Ethem Büyükışık’ın oğlu Dorukhan Büyükışık, 13 Mayıs 2018 tarihinde evinin yakınlarındaki bir inşaat alanında ölü olarak bulundu. Olay, ilk başta “intihar” olarak değerlendirildi; ancak İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, konuyla ilgili dosyayı yeniden incelemeye aldı. Yapılan incelemeler sonucunda, olayda görevli 8 polis memuru hakkında “görevi kötüye kullanma” suçlamasıyla 1 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.
Soruşturma sürecinde, inşaat alanında çalışan bekçiler ve diğer şüpheliler de dahil edilerek, toplamda 5 kişi “kasten öldürme” suçundan ağır ceza istemiyle yargılanmak üzere iddianame hazırlandı. İddianamede, Darukhan’ın ölümünün, sırtına sert bir cisimle vurulması sonucu gerçekleşmiş olabileceği belirtiliyor.
İzmir 21. Ağır Ceza Mahkemesi’nde süren davalarda, 13 tutuksuz sanığın yargılanmasına devam ediliyor. Ayrıca, soruşturma kapsamında 26 şüpheli hakkında gözaltı kararı çıkarıldı. İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla, 9 ilde eş zamanlı operasyonlar gerçekleştirildi. Gözaltı kararı bulunan kişiler arasında inşaat firması sahipleri ve dönemin emniyet yetkilileri de yer alıyor.
Sonuç olarak, İstanbul, Aydın, Manisa ve diğer illerde yapılan operasyonlarda toplam 23 şüpheli gözaltına alındı. Şüphelilerin evlerinde yapılan aramalarda dijital materyallere el konuldu. Yurt dışında bulunan 3 firari şüphelinin yakalanması için çalışmalar devam ediyor.
Operasyonun ardından, inşaat sahasında bekçi olarak görev yapan bazı isimler “kasten öldürme” suçlamasıyla tutuklandı. İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, gözaltındaki 18 kişi hakkında tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildiğini açıkladı. Soruşturmanın devam ettiği ve olayla ilgili daha fazla bilginin kamuoyuyla paylaşılacağı bildirildi.